Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nová predsedníčka M. Pažinková sa ujala funkcie v ÚDZS

Monika Pažinková Foto: TASR

Ambíciou novej Moniky Pažinkovej je, aby bol úrad dôveryhodnou a rešpektovanou inštitúciou pre občanov, pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj zdravotné poisťovne.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Od dnešného dňa je novou predsedníčkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Monika Pažinková. Tá vo funkcii vystriedala Jána Gajdoša.

"Verím, že v spolupráci s orgánmi štátnej správy a profesijnými organizáciami v sektore zdravotníctva dokážem napomôcť zavádzaniu zmysluplných systémových zmien v prospech pacienta," uviedla na margo svojho nástupu Pažinková.

"Systém zdravotníctva dôverne poznám z prostredia ambulancie, nemocnice aj zdravotnej poisťovne. Od februára minulého roku som mala možnosť spoznať činnosť úradu ako členka dozornej rady, takže nevstupujem do neznámeho prostredia," konštatovala. Jej ambíciou je, aby bol úrad dôveryhodnou a rešpektovanou inštitúciou pre občanov, pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj zdravotné poisťovne.

Vláda SR vymenovala M. Pažinkovú do funkcie predsedníčky úradu 25. júla s účinnosťou od 1. augusta. Pažinková bola od februára minulého roka členkou Dozornej rady ÚDZS. Za prvej Ficovej vlády tri roky pôsobila ako riaditeľka prešovskej fakultnej nemocnice s poliklinikou, rok predtým tam pôsobila ako námestníčka. V súčasnosti je šéfkou súkromnej Polikliniky Sekčov.

Doterajší šéf úradu, ktorý dohliada nad verejným zdravotným poistením, ako aj nad poskytovaním a nákupom zdravotnej starostlivosti, J. Gajdoš sa vzdal koncom júna svojej funkcie. Tento post zastával druhýkrát, tento raz od augusta 2010. Jeho odstúpenie mala byť podľa jeho slov reakcia na politizáciu úradu rozšírením možností odvolania predsedu z funkcie. Ministerka to odmietla. Predtým bol na čele úradu od apríla 2005 do januára 2007, kedy ho zmena zákona vtedajšej prvej Ficovej vláde umožnila odvolať.