Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nové kardiocentrum má deťom poskytnúť špičkovú starostlivosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica

Výstavba nového moderného pracoviska si vyžiadala približne 20 miliónov eur.

Bratislava 30. júna (TASR) – Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) si v utorok prezrel priestory nového detského kardiocentra (DKC) v Bratislave, ktoré by mali otvoriť na jeseň. Centrum, ktoré má poskytnúť špičkovú starostlivosť a komfort deťom s vrodenými srdcovými chybami a ďalšími kardiovaskulárnymi diagnózami, bude súčasťou Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). Výstavba nového moderného pracoviska si vyžiadala približne 20 miliónov eur.

„Bude mať ambulantnú časť, lôžkovú časť, dve kardiochirurgické sály, jednu hybridnú katetrizačnú sálu a ďalšie priestory napríklad na výučbu medikov,“ vymenoval Krajčí. Detskí pacienti sa budú liečiť v priestranných farebných priestoroch s ilustráciami z rozprávok na stenách a dostatkom slnečného svetla. Príjemné prostredie má minimalizovať traumu z hospitalizácie.

„Vybudovanie novej budovy DKC je pre nás dlhoročným snom. Nová budova by nám mala konečne poskytnúť vhodné priestory aj vzhľadom na transport ťažko chorého detského pacienta po operácii srdca. Zároveň dôjde k spojeniu pediatrickej kardiológie a kardiológie pre dospelých pod jednou strechou. To predstavuje istý unikát v rámci Slovenska, ale máme možnosť byť viditeľní aj v Európe,“ hovorí vedúca lekárka úseku porúch rytmu a kardiostimulácie DKC Viera Illíková. V NÚSCH zároveň vybudovali nové diagnostické centrum a nový heliport.

„Ročne operujeme asi 300 pacientov z celého Slovenska s vrodenou srdcovou chybou. Viac ako polovicu z nich operujeme do jedného roka a niekedy majú deti aj menej ako 1000 gramov,“ priblížil primár kardiochirurgického oddelenia v DKC Matej Nosáľ. "Už sa nevieme dočkať presťahovania do nových priestorov adekvátnych práci, ktorú robíme. Budeme mať k dispozícii dve najmodernejšie vybavené operačné sály,“ hovorí.

Generálnemu riaditeľovi NÚSCH Mongimu Msollymu a predstavenstvu nemocnice malo práve v utorok skončiť funkčné obdobie, avšak vzhľadom na mimoriadnu epidemiologickú situáciu a aktuálnu prácu na budovaní kardiocentra minister Krajčí umožnil Msollymu zotrvať vo svojej funkcii ešte šesť mesiacov. Potom na jeho pozíciu a pozície ďalších dvoch členov predstavenstva vypíšu riadne výberové konanie.