Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Novela zákona má podľa ministerky umožniť nefajčiarom vyhnúť sa dymu

Foto: TASR/AP

V novele zákona sa počíta sa s úplným zákazom fajčenia aj v nákupných centrách, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sa v nich nachádzajú.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Cieľom legislatívnych zmien v oblasti ochrany nefajčiarov je podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej umožniť tým, ktorí nefajčia, vyhnúť sa cigaretovému dymu.

Ako poznamenala v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike, ministerstvo si uvedomuje, že nezmení negatívny návyk u všetkých, preto sa sústredilo na tie miesta, na ktorých nebolo možné vyhnúť sa dymu.

Ministerstvo predložilo návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov do medzirezortného pripomienkového konania, jeho účinnosť má byť od apríla 2013. Počíta sa v ňom s úplným zákazom fajčenia aj v nákupných centrách, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sa v nich nachádzajú. Zvolenská priblížila, že návrh je odkonzultovaný aj s ministerstvom financií. Poukázala tiež, že v zahraničí sa obavy z dosahov na prípadné tržby nepotvrdili.

Šéfka rezortu upozornila, že na následky fajčenia zomiera vo svete každých osem sekúnd jeden človek, pričom na Slovensku fajčia čoraz viac aj dievčatá. "Chceme ukázať, že nefajčiť je normálne, aby deti nevideli tento zlozvyk," povedala. Za súčasným stavom vidí veľký vplyv reklamného priemyslu, ako aj toleranciu takéhoto správania sa v spoločnosti.