Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V. Novotný podal v súvislosti s bytom šéfa VšZP podnet pre výbor NR SR

Na snímke predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa poslanca mohlo dôjsť k zneužitiu verejnej funkcie na osobný prospech.

Bratislava 12. marca (TASR) - Novým bytom šéfa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcela Foraia by sa mohol zaoberať parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Ako pre TASR potvrdil poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS), dnes v tejto veci podal návrh na začatie konania. Najbližšie zasadnutie výboru sa má uskutočniť 25. marca, kde hlasovaním rozhodnú, či sa konanie začne, alebo nie.

Podľa Novotného mohlo dôjsť k zneužitiu verejnej funkcie na osobný prospech. Poznamenal, že vzniká podozrenie, ako sa za byt zaplatilo. Vychádza pritom z medializovaných informácií, že Forai si nedávno kúpil byt v bratislavskom River Parku, na ktorý nie je zapísané záložné právo. To by znamenalo, že nie je zaťažený hypotékou z banky.

"Nikdy som nemal problém zverejniť svoje majetkové pomery, byt v Bratislave bude, ako som už médiá informoval, samozrejme súčasťou majetkového priznania za rok 2013, ktoré podám v zmysle zákona do 31. marca 2014 a ktoré bude oficiálne zverejnené aj na stránke Národnej rady SR," reagoval pre TASR Forai. Poznamenal, že dôvody na kúpu bytu boli osobné, keďže potreboval po rozvode s manželkou v roku 2012 nové bývanie. Tá ostala bývať s deťmi v ich rodinnom dome.

Priblížil, že na byt si zobral hypotekárny úver, ktorý bude splácať 23 rokov. So súhlasom bývalej manželky dal záložné právo banky na rodinný dom s tým, že po kúpe bytu bude prenesené na novozískanú nehnuteľnosť. "Finančné prostriedky na kúpu bytu som mal k dispozícii zo spomínaného úveru a z vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V súčasnosti presúvam záložné právo z rodinného domu vo vlastníctve bývalej manželky na byt v Bratislave a rodinný dom tak bude môcť byť zapísaný v katastrálnej mape na meno mojej bývalej manželky," doplnil.

Týždenník Plus sedem dní prednedávnom upozornil, že Forai kúpil pred Vianocami v River Parku apartmán na deviatom poschodí, kde "sú byty vyššej kvality, s terasami a nádherným výhľadom". Denník Pravda následne informoval, že podľa zverejnených cenníkov na internete mohol štvorizbový byt vyjsť na 700.000 eur. Na liste vlastníctva nie je vyznačené záložné právo banky, byt teda mohol šéf VšZP kúpiť aj v hotovosti, skonštatovala Pravda.