Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Novotný žiada okamžitú kontrolu tendra na novú nemocnicu v Bratislave

Viliam Novotný Foto: TASR/Vladimír Benko

Okamžitú kontrolu tendra na PPP projekt výstavby a prevádzku novej univerzitnej nemocnice v Bratislave žiada od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný .

Bratislava 24. júna (TASR) - Okamžitú kontrolu tendra na PPP projekt výstavby a prevádzku novej univerzitnej nemocnice v Bratislave žiada od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný (nezaradený). Pôvodne ju žiadal od Úradu vlády SR, ktorý jeho požiadavku postúpil ÚVO. Ten ju však odmietol s tým, že rozhoduje o námietkach k tendru. Novotný dnes proti tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť.

Podľa opozičného poslanca treba "nezmyselný a zle pripravený" tender zastaviť a pripraviť nový. "Ako je možné, že sa takýto zbabraný tender, pri ktorom ministerstvo zdravotníctva ani nevie, čo za štvrť miliardy eur vlastne chce, dostane do fázy, keď sú na stole ponuky konkrétnych uchádzačov? Podľa mňa je tu vážne podozrenie z nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami," pýta sa Novotný.

Novotný tvrdí, že v bežiacom tendri nie je jasné, či ide o zákazku na stavbu, koncesiu či na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Kritizuje tiež, že ministerstvo zdravotníctva počas neho zmenilo opis predmetu zákazky či ekonomickej spôsobilosti, rovnako to, že z tendra nie sú vylúčené schránkové firmy. Nepáči sa mu ani, že súťažiaci nemuseli preukázať žiadneho odborného garanta ani finančnú zábezpeku.

ÚVO dostal k tendru tri námietky, tie však nemajú odkladný účinok. O tender prejavilo záujem sedem uchádzačov. Celkovú cenu zákazky ministerstvo odhadlo na 6,3 miliardy eur. Táto suma neobsahuje len predpokladané investície na výstavbu vo výške 200 miliónov až 250 miliónov eur, ale predstavuje i celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky.