Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nový podcast prinesie onkopacientom podrobnejšie informácie o ochorení

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Cieľom podcastu je sprostredkovať a "suplovať" intímny a citlivý rozhovor pacienta s lekárom.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Nový podcast prinesie onkologickým pacientom odpovede na otázky, na ktoré nemusí byť v ambulancii priestor a čas. Jednotlivé diely poskytnú rozhovory s odborníkmi, ktoré majú pacientovi pomôcť porozumieť ochoreniu aj liečbe a tak ich lepšie zvládať. TASR o tom informovala Žofia Lysá z portálu Onkoinfo.sk, ktorý stojí za spustením podcastu.

Cieľom podcastu je sprostredkovať a "suplovať" intímny a citlivý rozhovor pacienta s lekárom. "Informovaný pacient je zodpovedný k vlastnému zdraviu, lepšie zvláda priebeh liečby a svojím spolupracujúcim prístupom uľahčuje prácu lekárom," poznamenala Lysá.

Nedostatok času na vysvetlenie diagnózy, objasnenie princípov liečby či typických otázok pacientov ohľadom stravovania alebo zmeny životného štýlu pociťujú podľa nej pacienti aj lekári. Pacienti preto podľa nej často hľadajú informácie aj na internete. "Googlenie bez edukácie môže spôsobiť odklon pacienta do 'slepej uličky' alternatívnych a neúčinných spôsobov liečenia," upozornila.

Zdôraznila, že pre lepšie zvládanie ochorenia aj samotnej liečby je kľúčové, aby pacient porozumel nevyhnutnosti a prospešnosti predpísanej liečby aj jej možným nežiaducim účinkom. "Ak pacient nie je naplno informovaný, kráča tmou, nevidí prekážky, keď sa prekážky dostavia, môže ostať prekvapený a odrazu sa 'zasekne'," vysvetlil klinický onkológ Štefan Korec. Informovanému pacientovi naopak podľa jeho slov na cestu "svietia" informácie, vie lepšie spolupracovať a spoločne s lekárom ťahajú za jeden povraz.