Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Portál zdravia: Parkinsonova choroba sa nemusí nutne prejaviť trasením

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Choroba sa na začiatku môže prejavovať zápchou, poruchou čuchu, depresiou či poruchami spánku.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Pacient s Parkinsonovou chorobou nemusí nutne trpieť trasením. Choroba sa na začiatku môže prejavovať zápchou, poruchou čuchu, depresiou či poruchami spánku. Pripomenul to Národný portál zdravia (NPZ) na sociálnej sieti pri príležitosti nedeľňajšieho Svetového dňa Parkinsonovej choroby.

Veľký vplyv na stav pacientov s Parkinsonom má podľa NPZ aj fyzický pohyb. Tí, ktorí veľa chodia alebo robia nejaký šport, sú na tom nepomerne lepšie a potrebujú menšie dávky liekov než tí, ktorí sedia a nič nerobia. "V súčasnosti nie je dostupný liek, ktorý by dokázal túto chorobu vyliečiť, no existuje liečba, ktorá výrazne zlepšuje kvalitu života pacientov," dodal NPZ.

Parkinsonova choroba sa najčastejšie prejavuje u ľudí okolo šesťdesiatky, výnimkou však nie sú ani štyridsaťroční pacienti. "Príčin vzniku ochorenia je viac - genetické dispozície, vplyvy prostredia, expozícia škodlivými látkami či spôsob životosprávy," spresnila NPZ na svojej webovej stránke.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Pacienti trpiaci Parkinsonom sú v pohyboch extrémne pomalí. Ďalším úskalím choroby je zvýšená stuhnutosť a napätie vo svaloch. Určité percento postihnutých má aj pokojový tras, spravidla horných končatín. Pacienti majú tendenciu padať. "Z nemotorických príznakov sa môžu objaviť aj halucinácie, pokles systolického tlaku krvi a erektilná dysfunkcia. Pacienti majú sťažené žuvanie, prehĺtanie a artikuláciu reči," vymenoval NPZ.

V súčasnosti nie je dostupný liek, ktorý by dokázal túto chorobu vyliečiť, ale čím skôr sa rozpozná, tým je perspektíva pacienta lepšia. "Okrem farmakologickej liečby slovenskí lekári už niekoľko rokov využívajú napríklad aj hĺbkovú mozgovú stimuláciu," spresnil NPZ.

K životu parkinsonikov by mali podľa NPZ patriť každodenné prechádzky. Veľkou pomocou je každodenný 40 minútový nordic walking, teda chôdza s palicami. "Spojenie pohybov rúk a nôh je pre týchto pacientov ideálne, keďže pri správnej chôdzi sa zapája až 90 percent všetkých svalov nášho tela," dodal NPZ.