Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotníci prišli do parlamentu v tričkách s mrežami

Zdravotnícki pracovníci v utorok 14. mája 2013 pred budovou Národnej rady SR (NR SR) na Námestí A. Dubčeka v Bratislave protestovali proti návrhu trestného zákona, ktorý sa prerokúva v parlamente. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo zdravotníctva viackrát poukázalo, že navrhovaná legislatíva má slúžiť iba pre krízové situácie v čase vojny a krízy, ktorú môže vyhlásiť iba vláda.

Bratislava 14. mája (TASR) - Zástupcovia zdravotníckych pracovníkov naďalej odmietajú legislatívne návrhy, ktoré by priniesli tresty pre tých, ktorí by v čase krízovej situácie nenastúpili do práce.

Do parlamentu, ktorý sa bude novelou Trestného zákona a poslaneckým pozmeňujúcim návrhom k nej zaoberať na svojej aktuálnej schôdzi, dnes preto prišli v tričkách s nakreslenými mrežami. Organizácie zdravotníkov zmeny odmietajú ako diskriminačné a vyzývajú poslancov, aby ich odmietli.

"Poslanecký návrh novelizácie Trestného zákona nesmeruje k zabezpečeniu výkonu práce počas krízovej situácie, ale je len obuškom na zdravotníckych pracovníkov," povedal dnes šéf Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár s tým, že vyhlasovanie krízových situácií v čase mieru je výsledkom neschopnosti riešiť problémy dialógom. Plánovanú zmenu označil za neospravedlniteľný zásah do základného práva zdravotníkov vykonávať svoje povolanie.



Ambulantní lekári poukázali, že výkon povolania pod tlakom zákona je v priamom rozpore s možnosťou lekára odmietnuť liečbu kohokoľvek, ak je mu známe, že to nemôže vykonať podľa najlepšieho vedomia a svedomia. "Výkon povolania lekára pod hrozbou väzenia a zákazu výkonu povolania považujeme za doslovnú kontraindikáciu činnosti lekára v konkrétnej situácii a v prípade konkrétneho pacienta," uviedol prezident Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor.

Spomínané zmeny prináša pozmeňovací návrh k novele Trestného zákona od Jozefa Valockého (Smer-SD). Ak by podľa tohto návrhu lekári počas núdzového stavu neprišli do práce, nezostali by bez trestu. Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti tvrdia opak.

Poslanec NR SR za stranu Most-Híd Tibor Bastrnák považuje takúto formu novely Trestného zákona za nešťastnú a porušujúcu práva zdravotníkov. "Zásadné zmeny majú prejsť riadne a podľa zákona pripomienkovým konaním. A čo je ešte dôležitejšie, mali sa k nemu možnosť vyjadriť tak zdravotníci, ako aj ich stavovské organizácie. Verejná diskusia je potrebná," doplnil s tým, že v tom vidí zámer predkladateľa obísť nutné kroky. Vyzval preto poslancov Smeru, aby pozmeňovací návrh stiahli.

Voči návrhu sa s väčšinovou podporou členov klubu ohradila aj poslankyňa Eva Horváthová (OĽANO). Poukázala na to, že novela zásadným spôsobom kriminalizuje zdravotníckych pracovníkov. Tiež jej vyčíta formu predloženia. "Návrhom sa obmedzuje právo zdravotníckych pracovníkov na vyjadrenie nespokojnosti nad stavom zdravotníctva....Pre zdravotníckych pracovníkov budú navyše všetky navrhované zmeny znamenať diskrimináciu na Slovensku i v rámci krajín EÚ, čo môže mať vážne následky," skonštatovala.

Na podporu slovenských lekárov, sestier a ostatných zdravotníkov sa postavili viaceré zahraničné organizácie. Najväčšia organizácia združujúca lekárskych odborárov v Európe Európska federácia lekárov - zamestnancov (FEMS) napísala slovenským predstaviteľom, že je súčasnou situáciou znepokojená, hovorí o nútenej práci a žiada spomínané legislatívne návrhy zastaviť. Na zákaz nútenej práce poukázali aj ostatné organizácie, ktoré sa postavili na stranu zdravotníkov, ako napríklad Portugalská lekárska asociácia, Rumunský federatívny odborový zväz lekárov, Európska asociácia nemocničných lekárov či bulharská alebo talianska lekárska asociácia.

Ministerstvo zdravotníctva viackrát poukázalo, že navrhovaná legislatíva má slúžiť iba pre krízové situácie v čase vojny a krízy, ktorú môže vyhlásiť iba vláda. "Nejde o kriminalizáciu lekárov. Ale ak lekár v čase krízy úmyselne poškodí pacienta, musí prijať aj adekvátny trest... Výnimočné situácie si naozaj vyžadujú výnimočnú legislatívu, aby v prvom rade bola zabezpečená ochrana života pacienta," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.