Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NRSR schválila zvýšenie platov zdravotníkov

Na snímke zľava minister financií SR Igor Matovič, minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský počas tlačovej konferencie na Úrade vlády SR, kde rokovali zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) spoločne s premiérom SR Eduardom Hegerom o platových podmienkach pre zdravotníkov 19. augusta 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Účinnosť zmeny je od 1. januára 2023.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Platy zdravotníkov sa zvýšia. Národná rada (NR) SR v stredu schválila návrh z dielne rezortu zdravotníctva. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe. Zo 134 prítomných poslancov hlasovalo za návrh 132, proti jeden.

Rezort zdravotníctva návrhom reaguje na nedostatok zdravotníckych pracovníkov, pokles záujmu o štúdium jednotlivých zdravotníckych profesií, odchody zdravotníkov zo systému či mimo Slovenska. Zároveň chce predísť avizovaným hromadným výpovediam. "Zámerom je zvrátiť nastolený trend a zabezpečiť stabilizáciu, ako aj nárast personálneho obsadenia ústavných zdravotníckych zariadení kvalifikovaným zdravotníckym personálom," uvádza predkladateľ.

Odpracované roky sa po novom majú uznávať zdravotníkom aj za roky, keď prácu vykonávali v zahraničí. Základnú zložku mzdy má byť možné zvýšiť tiež za čas na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Na jedno dieťa možno započítať najviac tri roky a súhrnne za všetky deti najviac šesť rokov.

Účinnosť zmeny je od 1. januára 2023.