Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NTS: Po prekonaní opičích kiahní nemožno darovať krv aspoň dva mesiace

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Tí, ktorí boli s nakazeným, respektíve s osobou s príznakmi, v kontakte, budú podľa Národnej transfúznej služby vyradení z darovania na minimálne dva mesiace od posledného kontaktu s osobou.

Bratislava 10. júla (TASR) - Po kompletnom vyliečení sa z opičích kiahní nebude možné darovať krv na obdobie minimálne dvoch mesiacov. Z darcovstva budú dočasne vylúčené i osoby s príznakmi či ľudia, ktorí boli s nakazenými v kontakte. Vyplýva to z usmernenia Národnej transfúznej služby (NTS) SR, ktoré zverejnila na webe. Platné je od 24. mája.

"Darcovia, ktorí prekonali ochorenie opičie kiahne alebo mali príznaky podobné tomuto ochoreniu, budú vyradení z darovania na dobu minimálne dvoch mesiacov po kompletnom vyliečení," spresnila NTS. Tí, ktorí boli s nakazeným, respektíve s osobou s príznakmi, v kontakte, budú podľa nej vyradení na minimálne dva mesiace od posledného kontaktu s osobou.

NTS pripomenula, že medzi príznaky ochorenia patria zvýšená teplota, bolesti hlavy, svalov, chrbta, únava či opuchy lymfatických uzlín s následným výsevom kožných vyrážok s puchierikmi. Tie môžu byť podľa nej rozosiate po celom tele alebo lokalizované na malé plochy tela.

Podľa NTS je predpoklad, že usmernenia a preventívne opatrenia sa budú vzhľadom na novú epidemiologickú situáciu ďalej upravovať alebo dopĺňať.

Na Slovensku vo štvrtok (7. 7.) potvrdili prvý prípad opičích kiahní. Chorá osoba je vo veku 20 až 59 rokov, nakazila sa pravdepodobne v zahraničí. Je izolovaná a hospitalizovaná. Všetky úzke kontakty podchytil príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.