Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri prevencii cestovateľskej trombózy pomôžu rôzne cviky

Cestujúci v lietadle. Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Podľa angiologičky ohrozuje všetky vekové skupiny, s pribúdajúcim vekom však riziko vzniku žilovej trombózy rastie.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Počas dlhého cestovania dochádza k hromadeniu krvi v dolných končatinách, čo sa môže podpísať pod vznik tzv. cestovateľskej trombózy. Vhodnou prevenciou sú rôzne cviky, dôležitý je tiež pitný režim. Pre TASR to priblížila angiologička v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave Zuzana Eľková.

"Medzi preventívne opatrenia patria rôzne cviky, ktoré zlepšujú návrat žilovej krvi. Napríklad, sedím v lietadle a točím si členkami. Ak sa dá, môžem sa postaviť a urobiť si krátku prechádzku, urobiť dva-tri drepy," povedala Eľková. Dôležité sú podľa nej aj kompresívne podkolienky, ktoré zrýchľujú prúdenie krvi. Upozornila tiež, že pri dlhej ceste sa treba vyhnúť dehydratácii, piť veľa tekutín a obliecť si voľné oblečenie.

Žilová trombóza, ktorá je tretím najčastejším kardiovaskulárnym ochorením, postihuje najčastejšie hĺbkový žilový systém dolných končatín a môže mať vážne dôsledky, napríklad smrteľnú pľúcnu embóliu. Podľa angiologičky ohrozuje všetky vekové skupiny, s pribúdajúcim vekom však riziko vzniku žilovej trombózy rastie. Za najúčinnejšiu prevenciu označila zisťovanie rizikových faktorov pacientov s následnou tromboprofylaxiou rizikových skupín.

"Preventívne postupy možno rozdeliť na metódy, ktoré zmierňujú stázu žilovej krvi, ako napríklad mechanická tromboprofylaxia kompresívnymi pančuchami," vysvetlila Eľková s tým, že existujú aj liečivá na znižovanie zrážanlivosti krvi. Pripomenula, že liečba musí vždy prebiehať pod dohľadom odborníka. "Pri liečbe máme tri základné ciele, a to zabránenie rastu trombu a jeho následné rozpustenie, ďalším cieľom je zníženie rizika vzniku pľúcnej embólie a taktiež zníženie rizika posttrombotického syndrómu," doplnila s tým, že liečba každého pacienta je individuálna podľa jeho nálezu.