Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NÚSCH zrealizoval prvýkrát na Slovensku unikátny katetrizačný zákrok

NÚSCH zrealizoval po prvý raz na Slovensku unikátny katetrizačný zákrok Foto: NÚSCH

Výkon trvá približne štyri až päť hodín.

Bratislava 28. mája (TASR) – Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) vo štvrtok po prvý raz na Slovensku zrealizoval unikátny katetrizačný zákrok. Hlavným operatérom bol Petr Vařejka spolu so svojím tímom z oddelenia intervenčnej angiológie. TASR o tom informovala hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková.

Na snímke lekár Petr Vařejka.
Foto: NÚSCH


Prednosta Kliniky angiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚSCH Juraj Maďarič vysvetlil, že špecifickosť výkonu spočíva v tom, že lekári vedia ošetriť vydutinu vo veľmi nepríjemnej lokalizácii, ktorú by museli inak operovať. "Vieme to urobiť materiálom, ktorý máme k dispozícii okamžite na poličke. Nemusíme ho vyrábať na mieru pacientovi, pretože je zostavený inteligentným spôsobom," komentoval s dôvetkom, že na takýto výkon je potrebné kooperovať aj s viacerými odbormi, ktoré v NÚSCH fungujú, konkrétne ide o spoluprácu cievnej chirurgie s intervenčnou rádiológiou alebo intervenčnou angiológiou.

Špeciálne komponenty, ktoré sa musia do tela zaviesť, zabezpečia prekrvenie obličiek a čriev. Katetrizačný zákrok spočíva v tom, že sa do hrudníkovej aorty, ktorá je najväčšou cievou v tele, zavádzajú tzv. stentgrafty, teda špeciálne protézy, v ktorých sú predpripravené krátke "rukávy" na prepojenie stengraftu protézy a dôležitej tepny, ktorá vedie krv do brušných orgánov. Na Slovensku sa takýto špeciálny materiál použil vôbec po prvý raz.

Výkon trvá približne štyri až päť hodín.