Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

O zmenu poisťovne požiadalo takmer 190-tisíc poistencov

Dôvera príde o viac ako 11-tisíc poistencov. Naopak, počet poistencov Unionu ZP sa zvýši takmer o 30-tisíc poistencov.

Bratislava 7. novembra (TASR) - O zmenu zdravotnej poisťovne požiadalo tento rok 187.341 poistencov. Z poslaných prihlášok Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) neakceptoval vyše 10.000. Od nového roka tak štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) ubudne takmer 19.000 poistencov, súkromná poisťovňa Dôvera príde o viac ako 11.000 poistencov. Naopak, počet poistencov Unionu ZP sa zvýši takmer o 30.000 poistencov.

"ÚDZS akceptoval 177.160 prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne od 1. januára 2013, čo predstavuje 3,40 percenta z celkového počtu poistencov," informovala hovorkyňa ÚDZS Soňa Valášiková.

V rámci kampane na zmenu zdravotnej poisťovne úrad doteraz riešil celkom 94 podnetov od 134 poistencov. Najviac podnetov sa týkalo zavádzajúcich informácií zo strany poisťovne.

"Mimoriadne nás teší, že Union zdravotná poisťovňa je jediná zdravotná poisťovňa, ktorá v tomto roku dokázala zvýšiť počet svojich poistencov," reagovala hovorkyňa Unionu ZP Judita Smatanová. Celkový počet občanov, ktorí sa rozhodli k 1.1.2013 zmeniť zdravotnú poisťovňu, potvrdil podľa slov hovorkyne skutočnosť, že ľudia chcú naďalej zachovať pluralitný systém.

"VšZP sa sústredila na korektnú a čestnú prepoisťovaciu kampaň a jej výsledky potvrdili, že máme stabilný poistný kmeň. V budúcom roku budeme mať takmer rovnaký podiel na trhu a budeme sa starať o viac ako 64 percent poistencov," povedala v reakcii na výsledky prepoisťovania hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková. Za pozitívum poisťovňa považuje takmer 35.000 nových prihlášok, a fakt, že sa do VšZP vrátili poistenci, ktorí už vyskúšali aj iné zdravotné poisťovne. Od začiatku budúceho roka poisťovňa príde o takmer 54.000 poistencov.

Súkromnú poisťovňu Dôvera dnešné informácie ÚDZS neprekvapili. Tohtoročná kampaň bola podľa jej generálneho riaditeľa Martina Kultana neférová. Dodáva, že na prepoistenie do štátnej poisťovne vyzývali viacerí politici a niektorí lekári. "Dôvera na základe predbežných výsledkov očakávala negatívny efekt v konečnom súčte prihlásených a odhlásených poistencov. Na poistný kmeň sa však pozeráme z hľadiska celkovej bilancie, nielen cez prírastky alebo úbytky v kampani. Z tohto pohľadu je náš výsledok vyrovnaný," uviedla PR špecialistka poisťovne Monika Šimunová. Dôveru teší, že si ju vybralo najviac nových klientov. Do poisťovne pribudne vyše 72.000 nových klientov, od nového roka však stratí takmer 84.000 poistencov.


Poisťovne od budúceho roka zrejme malým a stredným nemocniciam nepridajú

Všeobecná zdravotná poisťovňa a poisťovňa Union ZP na dnešnom rokovaní ponúkli malým a stredným nemocniciam združeným v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) pre budúci rok rovnaké platby, ako dostávajú v súčasnosti.

Kým návrh VšZP asociácia prijala, ponuku Unionu odmietla a čaká na ďalší návrh. „Táto ponuka bola pre nás nevýhodná. Pre nás bola kľúčová lôžková zdravotná starostlivosť a v tejto oblasti bol ich návrh nižší ako v roku 2012. Poisťovňa Union bude mať budúci rok asi o 30.000 poistencov viac, a preto sme žiadali zachovať ceny za hospitalizácie v roku 2013 na úrovni druhého polroku 2012, čo nebolo akceptované,“ zdôvodnil prezident asociácie Marián Petko. Hovorkyňa Unionu ZP Judita Smatanová tvrdí, že s nemocnicami sú ochotní ďalej rokovať. Dodala, že poisťovňa ponúkla nemocniciam rovnaké množstvo zdrojov, ktoré sú však inak rozložené. „Dôležité je, že sme sa zhodli na tom, že ten objem ponúknutých zdrojov je na oboch stranách akceptovateľný,“ povedala hovorkyňa pre TASR.

„Výsledkom dnešného rokovania so zástupcami ANS je dohoda, že na obdobie prvého polroka 2013 zostanú cenové podmienky na súčasnej úrovni a zároveň sa na toto obdobie, teda do 30. júna 2013 predĺži aj platnosť zmlúv,“ zhodnotila výsledky rokovaní hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková. Petko povedal, že o platbách na primárnu ambulantnú starostlivosť s VšZP ešte rokuje Slovenská lekárska komora (SLK). Od poisťovne však podľa neho dostali prísľub, že aj tieto platby budú na rovnakej úrovni ako v druhom polroku 2012.