Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ochorenia pečene dramaticky stúpajú, v úmrtnosti sme na štvrtom mieste

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa najväčšej svetovej štúdie Global Burden of Disease je cirhóza pečene treťou najčastejšou príčinou úmrtí svetovej populácie v produktívnom veku.

Donovaly 19. mája (TASR) – Počet ochorení pečene na Slovensku dramaticky stúpa, ale odborná a ani laická verejnosť tomu zatiaľ nevenuje dostatočnú pozornosť. Už o pár rokov sa choroby tohto vnútorného orgánu stanú hlavnou príčinou úmrtnosti Slovákov. Konštatovali to dnes odborníci počas medzinárodného stretnutia Májové hepatologické dni na Donovaloch. Podľa nich chýbajú presné štatistiky i systém účinnej prevencie a starostlivosti o chorých. Ako tvrdia, ľudí nechcú zastrašovať, ale varovať.

"Ak s tým nezačneme niečo robiť, o niekoľko rokov sa stanú ochorenia pečene hlavnou príčinou úmrtia Slovákov. Budú nám zomierať práceschopní ľudia s nedovychovanými deťmi. Náklady na liečbu a výpadok ich ekonomickej produktivity sa môže odraziť dokonca na HDP," popísal vážnosť situácie prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti Ľubomír Skladaný, ktorý je prednostom II. Internej kliniky SZU Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Ako uviedol, podľa najväčšej svetovej štúdie Global Burden of Disease je cirhóza pečene treťou najčastejšou príčinou úmrtí svetovej populácie v produktívnom veku. Renomovaný odborný časopis Journal of hepatology zaraďuje Slovensko medzi krajiny s "veľmi vysokou a stúpajúcou" úmrtnosťou na následky chorôb pečene. Z európskych krajín sme na 4. mieste. Horšie sú na tom už len Slovinsko, Rumunsko a Maďarsko.

Podľa Skladaného počty hospitalizácií pre karcinóm pečene v Rooseveltovej nemocnici sú alarmujúce. Ich počet je každým rokom vyšší.

"Kým v roku 2007 sme mali na špecializovanom hepatologicko–transplantačnom oddelení hospitalizovaných 18 pacientov s nádorom pečene, v roku 2015 ich bolo až 242," zdôraznil prednosta kliniky.

"Cieľom Májových hepatologických dní je preto aj spoločné zasadnutie pracovnej skupiny, ktorá určí metódu, akou sa budú v najbližšom období merať dáta na zistenie presného stavu. Druhým krokom slovenských hepatológov bude vypracovanie akčného plánu, ktorého cieľom bude začať s prispôsobovaním starostlivosti o pacienta s pečeňovými ochoreniami novým nálezom a trendom a zameranie sa na prevenciu vzniku ochorení," reagoval na Donovaloch hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre hepatológiu profesor Štefan Hrušovský.

Cirhóza pečene je patologická zmena tvaru a štruktúry orgánu, vznikajúca dôsledkom chronickej choroby. Cirhózu spôsobujú najčastejšie alkoholová choroba pečene, tuková choroba pečene, vírusové hepatitídy. Cirhotická pečeň je náchylnejšia na vznik karcinómu. Samostatnou kapitolou sú autoimunitné a vrodené metabolické poruchy. Následkom cirhózy a neskoro diagnostikovaného ochorenia je strata funkčnosti pečene až jej zlyhanie a smrť.

"Pečeň je akýmsi mozgom tráviaceho traktu. Za zlozvyky v životospráve nám vystaví vysoký účet," dodal Skladaný. A tými sú najmä alkohol, sedavá práca, nedostatok pohybu, obezita či kalorické jedlá.