Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Očkovanie proti chrípke odporúčajú odborníci aj deťom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade, že sa rodič rozhodne dieťa zaočkovať, mal by kontaktovať pediatra, ktorý určí ďalší postup.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Odborníci odporúčajú očkovanie proti chrípke aj deťom, zaočkovať ich možno od šiesteho mesiaca. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to pripomína v súvislosti s aktuálnou chrípkovou sezónou.

Z hľadiska veku sú podľa odborníkov najrizikovejšou skupinou deti do piatich rokov a deti so závažnými diagnózami, ktorých zdravotný stav sa pre chrípku môže zhoršiť. "Očkovanie proti chrípke odporúčame aj vzhľadom na to, že mladšie deti nemali možnosť očkovania proti ochoreniu COVID-19," vysvetlili s tým, že je dôležité znižovať riziko súbežného priebehu chrípky a ochorenia COVID-19 u dieťaťa.

Deti, ktoré sú očkované, no napriek tomu ochorejú na chrípku, majú podľa odborníkov menej závažný priebeh ochorenia. Očkovaním sa znižuje aj riziko chorôb, ktoré môžu spôsobiť absenciu dieťaťa v škole. Pomáha tiež predchádzať šíreniu chrípky na rodinu a priateľov "vrátane detí mladších ako šesť mesiacov, ktoré sú príliš malé na to, aby dostali očkovaciu látku proti chrípke, a zároveň chráni staršie osoby, ktoré žijú s ním v spoločnej domácnosti, pred ochorením na chrípku", priblížil úrad.

V prípade, že sa rodič rozhodne dieťa zaočkovať, mal by kontaktovať pediatra, ktorý určí ďalší postup. Vo všeobecnosti však podľa ÚVZ platí, že pediater pozve rodiča s dieťaťom do ambulancie, posúdi celkový zdravotný stav dieťaťa a vystaví recept na očkovaciu látku proti chrípke. "Rodič vyzdvihne vakcínu v lekárni, tesne pred očkovaním dieťa absolvuje prehliadku v ambulancii pediatra a ak je zdravé, bude zaočkované proti chrípke," doplnil úrad.