Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Očkovanie v lekárňach treba podľa INEKO presadiť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy poukázal na to, že lekárenská sieť na Slovensku je relatívne hustá a dokáže odbremeniť preťažených všeobecných lekárov.

Bratislava 4. mája (TASR) - Očkovanie v lekárňach treba presadiť. Skonštatoval to Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) na sociálnej sieti. Uviedol to v reakcii na vypustenie návrhu z vládnej novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, o ktorej aktuálne rokuje parlament.

Inštitút podotkol, že návrh o očkovaní proti chrípke v lekárňach vypadol z vládnej novely bez vysvetlenia a argumentácie. "Ak chceme znižovať odvrátiteľné úmrtia na Slovensku, mali by sa nájsť poslanci, ktorí vrátia tento návrh v rámci ich zákonodarnej právomoci do hry," uviedol s tým, že návrh môže byť "win-win" opatrením.

Poukázal na to, že lekárenská sieť na Slovensku je relatívne hustá a dokáže odbremeniť preťažených všeobecných lekárov. Zároveň by sa tak podľa neho zlepšila dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre občana. "Navyše, pri zaočkovanosti proti chrípke za vyspelým svetom zaostávame, pričom najmä pri starších ľuďoch dokáže táto vakcína zachraňovať životy," dodal inštitút.

Vypustenie zavedenia očkovania z novely zákona namieta aj Slovenská lekárnická komora. Nerozumie mu ani Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku či dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Ján Klimas.

Rezort zdravotníctva odôvodnil, že navrhnutá novela zákona o liekoch nezískala na rokovaní vlády dostatočnú podporu. Zámer na zavedenie očkovania v lekárňach by však podľa neho mohli poslanci navrhnúť v parlamente. V lekárňach sa malo zo začiatku očkovať najmä proti chrípke, ministerstvo tak chcelo zvýšiť zaočkovanosť populácie.