Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Očné oddelenie nemocnice v Trebišove získalo moderný laser

Laser Pascal je veľmi užitočný z pohľadu oftalmológa, ktorému umožňuje jednoduchú a presnú aplikáciu jednotlivých laserových pulzov.

Trebišov 26. októbra (TASR) - Nový očný laser pribudol v týchto dňoch na očné oddelenie trebišovskej Nemocnice s poliklinikou. Prístroj v hodnote okolo 75.000 eur slúži na ošetrovanie závažných očných ochorení a je určený na použitie pri fotokoagulácii zadného a predného segmentu oka.

"Je vhodný na liečenie diabetickej retinopatie, vekom podmienenej makulárnej degenerácie, odchlípenie sietnice, vaskulárnych ochorení sietnice, trhlín sietnice, choroideálnych neovaskularizácií. Okrem toho je možné pomocou metódy Pascal vykonávať iridotómiu, iridektomiu a trabekuloplastiku pri glaukóme s uzatvoreným i otvoreným uhlom," uviedla primárka očného oddelenia Mária Hurčíková.

Fotokoagulačná metóda Pascalu umožňuje lekárovi projekciu viacerých laserových lézií jednorazovým stlačením nožného spínača. Ako jediný na trhu dokáže produkovať v rýchlom slede až 56 pulzov. Použitie šablón prináša dvojnásobné až trojnásobné zrýchlenie liečebného zákroku. Ľahké nastavenie laseru umožňuje dotyková obrazovka s veľkými prehľadnými tlačidlami a ikonami.

Laser Pascal je veľmi užitočný z pohľadu oftalmológa, ktorému umožňuje jednoduchú a presnú aplikáciu jednotlivých laserových pulzov, ale tiež z hľadiska pacienta, ktorému prináša výhody spojené s kratšou dobou zákroku, pocit menšej záťaže zraku, pocit menšej bolestivosti a niekoľkonásobné zníženie počtu zákrokov, respektíve návštev lekára. TASR o tom informovala Zuzana Gajdošiková, PR manažérka spoločnosti Svet zdravia, ktorá prevádzkuje trebišovskú nemocnicu.