Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Od Tatier k Dunaju budú bicyklovať pacienti so sklerózou multiplex

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Záštitu nad projektom prevzal predseda Zdravotníckeho výboru NR SR Richard Raši, tvárou projektu a cyklistom počas celej akcie je herec Ivan Tuli Vojtek.

Bratislava 10. februára (TASR) - Od Tatier k Dunaju aj napriek skleróze multiplex na bicykli je mottom akcie, ktorú pripravuje Občianske združenie sclerosis multiplex Nádej. Projekt predstavili na dnešnej tlačovej konferencii. "Aj keď je skleróza multiplex ochorením, pri ktorom bolí takmer každý krok a niekedy je chôdza až nemožná, radi by sme ukázali, že aj veľké prekážky sa dajú pokoriť, ak nechýba vôľa a odhodlanie," uviedla predsedníčka združenia Jaroslava Valčeková.

Za šesť dní chcú účastníci na bicykli prejsť 331 km trasu po siedmich mestách od začiatku na Štrbskom plese až po Bratislavu. Štart bude 18. mája na Štrbskom plese a peletón bude bicyklovať do Ružomberka, Žiliny, Považskej Bystrice, Trenčína, Trnavy s finálnou etapou do hlavného mesta. Celý projekt vyvrcholí v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí v stredu 27. mája. "Poukážeme na problematiku ochorenia a pacientom či ich príbuzným tak vyšleme jasný signál, že s chorobou nie sú sami a aj so sklerózou multiplex sa dá žiť aktívne a plnohodnotne," doplnila Valčeková, sama trpiaca týmto zákerným, prakticky nevyliečiteľným ochorením. Súčasťou projektu bude kultúrny program v jednotlivých mestách na trase, vzdelávacie aktivity a možnosť vyskúšať si SM oblek, ktorý imituje niektoré prejavy ochorenia.

Záštitu nad projektom prevzal predseda Zdravotníckeho výboru NR SR Richard Raši, tvárou projektu a cyklistom počas celej akcie je herec Ivan Tuli Vojtek. Ako priblížil Raši, skleróza multiplex je autoimunitné ochorenie nervovej sústavy, ktoré sa okrem iného prejavuje sťaženou pohyblivosťou. Na Slovensku ňou trpí približne 8000 pacientov.