Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci poradia, ako prestať s fajčením

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V rámci dňa otvorených dverí bude možné tiež zistiť stupeň závislosti od nikotínu a zmerať si hladinu oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu.

Bratislava 26. mája (TASR) - Odborníci z regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) poskytnú záujemcom bezplatné poradenstvo o možnostiach odvykania od fajčenia. RÚVZ pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku pripravujú na budúci týždeň deň otvorených dverí poradne na odvykanie od fajčenia. TASR o tom informoval odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Naším cieľom je zvýšiť informovanosť obyvateľov, ako znižovať zdravotné následky a škody, ktoré súvisia s užívaním tabakových a súvisiacich výrobkov. Ďalším cieľom je zvýšiť vedomosti v oblasti zdravotnej výchovy a poskytnúť informácie, ako konkrétne možno predchádzať závislosti od tabaku. Deň otvorených dverí sa tento rok zameria aj na prezentáciu odbornej poradenskej činnosti najmä v kontexte prínosu zdravia pre klientov," priblížil.

V rámci dňa otvorených dverí bude možné tiež zistiť stupeň závislosti od nikotínu a zmerať si hladinu oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu. "V poradniach, ktorých súčasťou vybavenia je aj spirometer, môžu záujemcovia požiadať o vyšetrenie aj týmto prístrojom," doplnil odbor.

Sieť poradní na odvykanie od fajčenia v rámci regionálnych úradov verejného zdravotníctva slúži okrem iného na informovanie o možnosti odvykania od fajčenia. Odborníci v poradniach poskytujú bezplatné odborné poradenstvo všetkým záujemcom. Zoznam poradní je dostupný na webe ÚVZ SR. Na Slovensku funguje tiež linka na odvykanie od fajčenia na telefónnom čísle 0908 222 722.