Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci: Počas zimy vdychujeme viac znečisťujúcich látok

Na snímke dopravné zápchy smerom do centra z Podunajských Biskupíc na Uzbeckej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dôvodmi sú viac kúrenia, viac áut, chladnejší a suchší vzduch a inverzia.

Bratislava 1. februára (TASR) - Počas zimy vdychujeme viac znečisťujúcich látok, ktoré spôsobujú dýchacie ťažkosti, v porovnaní s ostatnými ročnými obdobiami. Dôvodmi sú viac kúrenia, viac áut, chladnejší a suchší vzduch a inverzia. Inštitút environmentálnej politiky (IEP) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Počas zimy sa zvyšuje používanie kúrenia v domácnostiach vrátane krbov na drevo, čo výrazne zvyšuje znečistenie v interiéri," uviedli analytici. Ľudia tiež podľa nich menej vetrajú v snahe ušetriť teplo, čo ešte viac zvyšuje vnútorné znečistenie ovzdušia.

Chladné počasie zvyšuje aj využívanie áut. "Je bežné vidieť veľa áut na voľnobeh na odmrazovanie alebo udržiavanie tepla, čo tiež zvyšuje znečistenie," poukazuje IEP.

Chladný vzduch je počas zimy hustejší a zostáva pri zemi spolu so znečisťujúcimi látkami. Studený vzduch je podľa analytikov aj suchší, čo vedie k nižšej úrovni zrážok, ktoré môžu zbaviť vzduch znečistenia.

V zime dochádza aj k inverzii. Spôsobuje to, že vzduch v blízkosti zemského povrchu je chladnejší ako vzduch nad ním, vysvetľuje IEP. Pokračuje, že horná vrstva vzduchu zachytáva chladnejší vzduch naplnený znečistením pod sebou, čo v mestách možno vidieť vo forme smogu.