Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

OĽaNO chce zakázať zisk zdravotných poisťovní, s návrhom ide za Smerom

Igor Matovič Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Matoviča by išlo o novelu ústavného zákona, ktorý by po novom definoval zdravotné poistenie ako verejný záujem.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Ústami svojho lídra Igora Matoviča dnes Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) predstavili svoj recept, ako ušetriť Slovensku 500 miliónov eur. Vládnucemu Smeru-SD chce OĽaNO predstaviť novelu zákona, ktorá by zdravotným poisťovniam zakázala zisk.

Podľa Matoviča by išlo o novelu ústavného zákona, ktorý by po novom definoval zdravotné poistenie ako verejný záujem, a novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorý by poisťovniam zakázal zisk. "Zisk môžu vytvoriť, ak si ušetria z balíka peňazí, ktorý je zákonom určený na ich réžiu. V tom prípade si tieto peniaze môžu nechať, v návrhu im však zakazujeme vytvoriť zisk z klasických peňazí, ktoré sú určené na zdravotnú starostlivosť," priblížil Matovič.

OĽaNO tým reaguje na zámer Smeru-SD vytvoriť unitárny systém zdravotného poistenia prostredníctvom odkúpenia resp. vyvlastnenia súkromných zdravotných poisťovní. "Poisťovniam, a tým pádom finančným žralokom, ktoré ich vlastnia, by takto vyplatili vopred desaťnásobok ich zisku," povedal Matovič.

"Naším návrhom by sa jednak ušetrilo cca 500 miliónov eur z peňazí nás všetkých, zachoval by sa systém, že si ľudia môžu vyberať z viacerých zdravotných poisťovní, no zároveň by sa riešilo to, že si niekto zo zdravotného poistenia robí biznis," uviedol Matovič a pripomenul, že súkromné zdravotné poisťovne si nechávajú približne päť percent zo všetkých zdravotných odvodov na vyplatenie svojho zisku. "Čo je jednoznačne na úkor zdravotnej starostlivosti," povedal Matovič.

Dodal, že návrh OĽaNO umožní Smeru, aby neporušil svoje predvolebné sľuby – zakázať zisk zdravotným poisťovniam a neprivatizovať. Podľa Matoviča totiž zámer vládnucej strany použiť na odkúpenie či vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní štátne aktíva nie je nič iné ako privatizácia.

Matovič si myslí, že návrh OĽaNO je priechodný aj vtedy, ak by Smer-SD chcel za každú cenu vytvoriť systém jednej zdravotnej poisťovne. "Zakázaním zisku zdravotných poisťovní sa radikálne zníži ich cena," uviedol.

Líder OĽaNO sa dnes chystá osloviť predstaviteľov Smeru-SD. Podľa jeho slov, ak si Smer osvojí tento návrh, pokojne ho môže predložiť aj sám v parlamente. "Našich 15 hlasov je k dispozícii," dodal Matovič.