Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

OĽaNO žiada Z. Zvolenskú, aby zasiahla proti predaju majetku nemocníc

Fakultná nemocnica v Nitre, archívne foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nemocnice aj ministerstvo zdravotníctva argumentujú tým, že zákon o správe majetku štátu nebol porušený.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) dnes vyzvalo ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD), aby okamžite zasiahla proti výpredaju majetku štátnych nemocníc v Nitre a Prešove.

V prípade, ak sa tak nestane, OĽaNO bude pozorne sledovať, koľko ponúk stihne prísť do uzávierky a kto bude víťazom. Podľa nich totiž ide o pokračujúcu privatizáciu štátneho majetku v réžii Smeru-SD, pričom vládna strana zneužila vianočné sviatky na zakrytie tohto predaja. "Je zrejmé, že ide o evidentnú snahu, aby ponuku predložil iba vopred dohodnutý záujemca z radov politických kamarátov alebo sponzorov," upozorňuje hnutie vo svojom vyhlásení.

Ako informuje dnešné vydanie denníka Sme, veľké štátne nemocnice v Prešove a Nitre chcú pozemky a budovy s odhadovanou hodnotou okolo 500.000 eur predať cez sviatky.

Nemocnice oslovili možných záujemcov o kúpu časti neurologického pavilónu a iných nehnuteľností v Prešove a o pohotovosť v Nitre 23. decembra. Prešovčania prijímajú ich ponuky od 24. decembra 2013 do 2. januára budúceho roka a Nitrania od 31. decembra 2013 do 9. januára 2014.

Nemocnice aj ministerstvo zdravotníctva (MZ) argumentujú tým, že zákon o správe majetku štátu nebol porušený. Ako pre TASR priblížila Martina Lidinská z komunikačného odboru MZ, nemocnice sa snažia daný prebytočný majetok odpredať dlhodobo. Doteraz bez akéhokoľvek úspechu. "Aj z tohto dôvodu uvítame čo možno najväčší počet záujemcov, ktorí o tento, pre zdravotnícke zariadenia prebytočný majetok, prejavia záujem," dodala.