Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Onkológ: Vyvinuli sme liečbu pre deti do roka s leukémiou

Ilustračné foto Foto: TASR

Leukémia – rakovina krvi – je najčastejším druhom rakoviny u detí. Zo všetkých diagnostikovaných prípadov tohto zhubného ochorenia tvorí leukémia až 25 percent.

Bratislava 3. novembra (TASR) – Rozdielne poškodenia či abnormality štruktúry DNA určujú, ako deti s leukémiou reagujú na chemoterapiu. Tieto poškodenia zároveň úzko súvisia s vekom, v ktorom je dieťaťu rakovina diagnostikovaná. Deti do jedného roka nereagujú na chemoterapiu úplne úspešne, keďže v útlom veku sa vyskytuje špecifická forma poškodenia DNA, ktorá spôsobuje agresívnu leukémiu. Tím holandského onkológa a výskumníka Roba Pietersa preto pre ne vyvinul špeciálny druh liečby, ktorý sa teraz využíva celosvetovo. Pre TASR to povedal samotný onkológ, ktorý sa zúčastnil na odovzdávaní cien ESET Science Award v Bratislave.

Podľa slov onkológa bolo najskôr potrebné pochopiť, ako leukémia vlastne vzniká – ako sa z obyčajnej krvinky stane zhubná rakovinová bunka. "Za všetkým stojí DNA, ktorá riadi bunkové procesy. V DNA sa nachádza 20.000 génov, ktoré bunke napríklad hovoria, kedy sa má deliť, čiže rozmnožovať, a tiež to, kedy má s delením prestať. Niekedy sa však stane, že určité gény, ktoré riadia deliaci proces v bunke, sú poškodené. A od druhu týchto abnormalít v štruktúre DNA závisí, akou agresívnou formou leukémie malí pacienti trpia," vysvetlil Pieters.

Pietersov tím ďalej skúmal, ako poškodenia konkrétnych génov súvisia s úspešnosťou podanej chemoterapie. Detská leukémia sa lieči siedmimi až 11 rôznymi druhmi chemoterapie, preto sa táto liečba nazýva i kombinovaná chemoterapia.

Niektoré abnormality štruktúry DNA podľa výskumníka spôsobujú veľmi agresívnu formu leukémie, ktorá nereaguje na chemoterapiu, preto musia onkológovia pri týchto pacientoch využívať iné spôsoby liečby. Účinnou sa podľa neho ukázala napríklad imunoterapia – druh liečby rakoviny, pri ktorom sa využíva pacientov vlastný imunitný systém a protilátky, ktoré cielene pôsobia v rakovinových bunkách.

"Prišli sme aj na to, prečo napríklad bábätká do jedného roka nereagujú na chemoterapiu tak, ako by sme chceli. Je to preto, lebo v tomto útlom veku sa vyskytuje špecifická forma poškodenia DNA, ktorá spôsobuje agresívnu leukémiu. Preto sme pre týchto malých pacientov vyvinuli špeciálny druh liečby, ktorý sa teraz využíva celosvetovo," uviedol Pieters. Zároveň dodal, že s využitím iných druhov liečby sa môžu vyliečiť i tí detskí pacienti, ktorí majú "horšie" poškodenie DNA.

Leukémia – rakovina krvi – je najčastejším druhom rakoviny u detí. Zo všetkých diagnostikovaných prípadov tohto zhubného ochorenia tvorí leukémia až 25 percent. Zároveň ide o druh rakoviny, pri ktorej existuje vyššia šanca na úplné vyliečenie.