Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Onkologickí pacienti majú v NOÚ k dispozícii komfortnejšie priestory

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Celkové náklady na modernizáciu tohto pracoviska si vyžiadali približne 300.000 eur.

Bratislava 3. februára (TASR) – Onkologickí pacienti v bratislavskom Národnom onkologickom ústave (NOÚ) majú od februára k dispozícii kompletne zrekonštruované priestory oddelenia klinickej onkológie D. Celkové náklady na modernizáciu tohto pracoviska si vyžiadali približne 300.000 eur. Jeho financovanie si ústav zabezpečil z vlastných rozpočtových zdrojov. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa NOÚ Patrícia Kubicová.

Priblížila, že pre hospitalizovaných pacientov je na novootvorenom oddelení k dispozícii celkovo 13 izieb, z ktorých je deväť jednolôžkových, tri dvojlôžkové a jedna izba apartmánového typu disponuje štyrmi lôžkami. Tri jednolôžkové izby sú prispôsobené imobilným pacientom a sú bezbariérové. V šiestich jednolôžkových izbách budú novinkou pre hospitalizovaných pacientov aj prístelky pre príbuzných. Všetky izby majú sociálne zariadenie, nový nábytok, sú vybavené polohovateľnými posteľami s antidekubitnými matracmi, multifunkčnými rampami či veľkoplošnými televízormi.

"Modernizácia, rekonštrukcia a vysoký bezpečnostný štandard tohto pracoviska je veľkým prínosom nielen pre našich pacientov, ale aj pre samotných zamestnancov. Som úprimne rád, že sa nám tento projekt podarilo dotiahnuť do úspešného konca a všetkým, ktorí sa na ňom podieľali, patrí veľké ďakujem," komentoval prednosta II. Onkologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NOÚ Michal Mego.

Generálny riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher vysvetlil, že po otvorení zmodernizovaného oddelenia sa zvýšil počet zrekonštruovaných izieb v NOÚ takmer na 140 z celkového počtu viac ako 150 izieb s takmer 250 lôžkami. "Uvedomujem si, že všetci pacienti veľmi citlivo vnímajú nielen samotnú kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti, prístup zdravotného personálu, ale aj prostredie, v ktorom sa liečia," doplnil.

Oddelenie klinickej onkológie D, ktoré je súčasťou II. Onkologickej kliniky LFUK a NOÚ, zabezpečuje komplexnú ambulantnú a lôžkovú starostlivosť pre pacientov s nádorovými ochoreniami tzv. genitourinálneho traktu, teda prostaty, obličiek, močového mechúra, semenníkov a karcinómom prsníka. Od roku 2017 je toto oddelenie zaradené ako pracovisko Ministerstva zdravotníctva SR so zameraním na testikulárne nádory. Tie patria medzi zriedkavé ochorenia a predstavujú približne jedno percento zo všetkých nádorov u mužov.