Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Opakovaná nákaza koronavírusom zvyšuje riziko zdravotných problémov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ľuďom, ktorí mali ochorenie COVID-19 viac než raz, hrozí dva až tri razy väčšia pravdepodobnosť závažných zdravotných problémov.

Washington 11. novembra (TASR) - Ľuďom, ktorí mali ochorenie COVID-19 viac než raz, hrozí dva až tri razy väčšia pravdepodobnosť závažných zdravotných problémov než osobám, čo sa koronavírusom infikovali iba jedenkrát. Vyplýva to z prvej rozsiahlej štúdie amerických vedcov na túto tému, ktorá bola tento týždeň zverejnená vo vedeckom časopise Nature Medicine. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

Výskumníci analyzovali anonymizované medicínske záznamy 5,8 milióna osôb zo zdravotníckej databázy amerického ministerstva pre záležitosti veteránov. Autori štúdie pritom varovali, že jej výsledky mohla ovplyvniť skutočnosť, že išlo najmä o záznamy starších belošských mužov.

Z analyzovaného počtu ľudí bolo v období od 1. marca 2020 do apríla tohto roku minimálne raz pozitívne testovaných na covid viac ako 443.000. Takmer 41.000 z nich malo covid viac ako raz. Vyše 93 percent sa nakazilo dva razy, zatiaľ čo šesť percent sa infikovalo trikrát a necelé jedno percent štyrikrát. Zvyšných 5,3 milióna ľudí covid nikdy nemalo.

Štúdia ukázala, že v porovnaní s osobami, ktoré sa infikovali covidom len raz, mali opakovane nakazení ľudia dvakrát vyššiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia a trikrát vyššie riziko hospitalizácie pre súvisiace komplikácie.

U opätovne infikovaných sa viac než trikrát častejšie vyskytovali problémy so srdcom a pľúcami. Autori štúdie tiež konštatovali, že reinfekcia prispieva aj k poruchám fungovania mozgu, ochoreniu obličiek a vzniku diabetu. Riziko takýchto problémov sa navyše môže zvyšovať s každou ďalšou nákazou covidom.

Epidemiológ Ziyad Al-Aly pôsobiaci na Washingtonskej univerzite v meste St. Louis pre AFP povedal, že dôvod, prečo dochádza k opätovným nákazám je, že súčasná vakcinačná stratégia nebráni šíreniu vírusu. "Myslím si, že reinfekcie budú pokračovať, pokiaľ nebudeme mať vakcíny, ktoré zablokujú prenos (vírusu), poskytnú trvácnejšiu ochranu a budú odolné voči (novým) variantom," uviedol.