Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ZÁCHRANÁRI V AKCII AJ POČAS ŠTEDRÉHO DŇA: Absolvovali 1485 zásahov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ľudia kontaktovali tiesňovú linku najmä pre sťažené dýchanie, nasledované bolesťami brucha.

Bratislava 25. decembra (TASR) - Zdravotní záchranári mali aj počas tohtoročného Štedrého dňa plné ruky práce, zasahovali v 1485 prípadoch. V porovnaní s minulým rokom ide o mierny pokles, vlani mali takmer 1650 zásahov. Najviac pacientov potrebovalo ich pomoc v Košickom kraji (265), najmenej v Trnavskom kraji, kde záchranárov vyslali k 142 pacientom. Väčšinu volaní na tiesňovú linku 155 vyriešili operátori konzultáciou. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

V porovnaní s minuloročným Štedrým dňom sa podľa hovorkyne skladba volaní na tiesňovú linku 155 nezmenila. "Na prvom mieste v rebríčku najčastejších zdravotných ťažkostí bolo rovnako ako vlani sťažené dýchanie, nasledované bolesťami brucha a zhoršením zdravotného stavu u pacientov s kardiovaskulárnym ochorením," priblížila Krčová.

V menšej miere sa ako počas každých sviatkov vyskytli aj telefonáty od osamelo žijúcich seniorov a od pacientov so psychickými poruchami. Operátori pomáhali volajúcim pri zhoršenom zdravotnom stave, riadili tiež manažment prevozov pacientov do nemocníc či konzultovali pri menej závažnom priebehu ochorenia. Záchranári riešili aj množstvo volaní v súvislosti s ochorením COVID-19. "Počet covidových pacientov, u ktorých si zdravotný stav vyžiadal zásah záchranárov v domácom prostredí, bol počas Štedrého dňa presne 169," podotkla Krčová. Najviac takýchto pacientov bolo v Košickom kraji (31).