Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na oslavy do Moskvy nepocestuje ani švédsky premiér

Stefan Löfven Foto: TASR/AP

Kremeľ očakáva, že na moskovské oslavy pricestuje okolo 30 hláv štátov.

Štokholm 6. apríla (TASR) - Švédsky premiér Stefan Löfven sa nezúčastní na oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 9. mája v Moskve. Oznámila to dnes hovorkyňa švédskej vlády, ktorú citovali ruské médiá.

Podľa hovorkyne je účasť švédskeho premiéra na májovej slávnostnej vojenskej prehliadke v Moskve nemožná s ohľadom na kroky Ruska voči Ukrajine. Švédsko bude preto na oslavách zastupovať len jeho veľvyslanec.

Hovorkyňa Löfvenovej vlády však zdôraznila, že Švédsko má hlbokú úctu k obrovským obetiam, ktoré Rusko podstúpilo v časoch druhej svetovej vojny, uviedla agentúra TASS.

Ruský prezident Vladimir Putin pozval na májové oslavy lídrov viac ako 70 štátov sveta a medzinárodných organizácií. Viacerí z nich, napríklad premiér David Cameron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, predseda Európskej rady Donald Tusk či prezident SR Andrej Kiska, však účasť odmietli vzhľadom na prebiehajúci konflikt na Ukrajine.

Kremeľ očakáva, že na moskovské oslavy pricestuje okolo 30 hláv štátov vrátane najvyšších predstaviteľov Kuby, Severnej Kórey, Číny, Indie, Vietnamu, Mongolska a Juhoafrickej republiky. V zozname účastníkov by nemal chýbať ani český prezident Miloš Zeman.