Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Veľa ľudí s osteoporózou o ochorení nevie, ženy sa môžu dať vyšetriť

Ilustračné foto Foto: TASR/Ľudovít Drmlík

Osteoporóza sa môže celé roky vyvíjať celkom nenápadne a nespôsobovať pacientovi žiadne ťažkosti, až kým sa neobjaví prvá zlomenina.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Odhaduje sa, že na Slovensku trpí osteoporózou, teda ochorením, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kostí, okolo štvrť milióna ľudí. Iba necelá tretina je však podľa odborníkov diagnostikovaná. Pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa osteoporózy (20. október) budú mať preto ženy príležitosť absolvovať vyšetrenie hustoty kostnej hmoty a konzultáciu s odborníkom.

V rámci svetového dňa osteoporózy budú na celom Slovensku prebiehať Dni otvorených dverí v osteocentrách a osteologických ambulanciách. Záujemkyne budú môcť podstúpiť denzitometrické vyšetrenie a absolvujú test rizika osteoporózy. Vyšetrenia bude možné počas nadchádzajúcich dní absolvovať v Bratislave, Dunajskej strede, Hlohovci, Šamoríne, Poprade, Trenčíne, Banskej Bystrici, Michalovciach, Bardejove a Košiciach.

Dôsledok choroby - zlomenina

Najzávažnejší dôsledok osteoporózy je osteoporotická zlomenina. "Najzávažnejšia je zlomenina horného konca stehnovej kosti. Najčastejšou zlomeninou sú pravdepodobne zlomeniny chrbtice, pretože máme najväčší podiel stavcov, ale nevedú nás okamžite k lekárovi a prejavujú sa znížením telesnej výšky, guľatým chrbtom, určitými bolesťami chrbtice," uviedol člen výboru Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí Peter Maresch.

Zlomeniny môžu vznikať už pri malej záťaži a tlaku, napríklad pri sedení, prudšom zakašľaní či zdvíhaní predmetov.

Prvé roky bez ťažkostí

Osteoporóza sa môže celé roky vyvíjať celkom nenápadne a nespôsobovať pacientovi žiadne ťažkosti, až kým sa neobjaví prvá zlomenina. Preto by mal preventívne navštíviť lekára každý, kto má viacero rizikových faktorov ochorenia, najmä ľudia nad 60 rokov. Základnou diagnostickou metódou je denzitometrické vyšetrenie, vďaka ktorému dokážu lekári zhodnotiť zdravie kostí a odhaliť problémy ešte skôr, ako sa prejavia.

Cieľom liečby je najmä zabrániť vzniku zlomenín, ako aj zachovať množstvo a kvalitu kostnej hmoty. "Dôležitá je prevencia, teda aby pacient prijímal dostatok kalcia a vitamínu D a aby mal dostatočný pohyb. Pri medikamentóznej liečbe je veľmi dôležité, že je to dlhodobé niekoľkoročné užívanie liekov. Na trhu máme množstvo prípravkov, ide o tri skupiny liekov. Tie buď ovplyvňujú resorpciu kostí - zastavujú ich odbúravanie, pomáhajú budovať kostnú hmotu alebo kombinovaný prípravok, ktorý ovplyvňuje resorpciu aj formáciu," zhrnula podpredsedníčka Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí Soňa Tomková.