Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V máji zaevidovali do centrálneho registra 77 externých defibrilátorov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

AED je prenosný prístroj na poskytovanie prvej pomoci, ktorý sa používa pri náhlom zastavení krvného obehu a následnej kardiopulmonálnej resuscitácii (KPR).

Bratislava 13. júna (TASR) - Do centrálneho registra automatických externých defibrilátorov (AED) v máji zaevidovali ďalších 77 prístrojov. "Každým novým prístrojom sa tak zvyšuje aj pravdepodobnosť, že AED zachráni život pacientovi v krízovej situácii, keď sa mu náhle zastaví krvný obeh," uviedlo na webe Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR, ktoré register spravuje.

V máji bol AED použitý v 61 prípadoch. "Do nemocníc ambulancie ZZS následne previezli deväť pacientov po použití defibrilátora. K 31. máju máme v registri celkovo 3188 aktívnych AED," doplnili záchranári.

Cieľom OS ZZS je vytvoriť sieť verejne dostupných zariadení AED. "Keď je potrebný na záchranu života, vieme, kde ho hľadať. Jeho adresa bude v našom registri," ozrejmilo na webe.

AED je prenosný prístroj na poskytovanie prvej pomoci, ktorý sa používa pri náhlom zastavení krvného obehu a následnej kardiopulmonálnej resuscitácii (KPR). Pri jeho použití do piatich minút možno podľa záchranárov maximalizovať šancu na záchranu postihnutého až na 75 percent.