Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

OTS: Čeľustní ortopédi upozorňujú na potrebu väčšej ochrany pacientov

Dr. med. Dent. Marián Sabo, prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti Foto: ©LenkaImrichova

Nadchádzajúce obdobie sa pre čeľustných ortopédov bude niesť predovšetkým v znamení ochrany pacientov.

Bratislava 18. mája (OTS) - Post hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre čeľustnú ortopédiu čaká po štyroch rokoch zmena, koncom mája končí funkčné obdobie MUDr. Ireny Klímovej. Špičková špecialistka, známa aj vďaka starostlivosti o deti s rázštepmi, tak túto pozíciu opúšťa v čase, kedy celý odbor čeľustnej ortopédie čelí obrovskému tlaku. Posledné mesiace totiž intenzívne bojuje s nekalými praktikami podnikateľských subjektov, ktoré usilujú o rýchle zisky na úkor zdravia pacientov.

Nadchádzajúce obdobie sa pre čeľustných ortopédov bude niesť predovšetkým v znamení ochrany pacientov a ich práva na garanciu kvalitnej zdravotnej starostlivosti na úrovni vyspelej Európy 21. storočia. Pre dosiahnutie týchto cieľov je práve pozícia hlavného odborníka doslova kľúčová. Slovenská ortodontická spoločnosť a Slovenská komora zubných lekárov, s podporou končiacej hlavnej odborníčky MUDr. Klímovej, preto nominovali na uvoľnený post MUDr. Simonu Dianiškovú, PhD., MPH.

MUDr. Simona Dianišková, PhD., MPH
Foto:

„Hlavný odborník by sa mal v spolupráci s ministerstvom podieľať na odbornom vedení poskytovania zdravotnej starostlivosti. Zároveň by mal byť pre pacientov najvyššou garanciou odbornosti a ochrany ich záujmov. Ide o zdravie nie desiatok, ale desiatok tisícov pacientov, ktorých každoročne prijímame do čeľustno-ortopedickej liečby,“ hovorí Dr. med. Dent. Marián Sabo, prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti a pokračuje: „Stále viac sa nekontrolovateľne rozmáha fenomén poskytovania liečby tzv. neviditeľnými strojčekmi pseudoodborníkmi bez relevantného vzdelania a legálneho povolenia. Obrovskému riziku zdravotných komplikácií tak vystavujú nielen dospelých, ale čoraz viac detí a teenagerov.“

Aj preto vedenie dvoch profesijných organizácií združujúcich zubných lekárov a čeľustných ortopédov jednohlasne podporuje v kandidatúre na post hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre čeľustnú ortopédiu MUDr. Simonu Dianiškovú. Uznávaná odborníčka pôsobí od roku 2008 ako vedúca Katedry čeľustnej ortopédie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. V súčasnosti je tiež prezidentkou Európskej regionálnej organizácie Svetovej federácie zubných lekárov, členkou Európskej ortodontickej a spoločnosti a Svetovej ortodontickej asociácie. „Sme presvedčení, že MUDr. Dianišková má všetky odborné aj ľudské predpoklady potrebné pre výkon funkcie hlavného odborníka v odbore čeľustná ortopédia. Bude skvelou následníčkou MUDr. Klímovej, ktorej chcem v mene Slovenskej ortodontickej spoločnosti ako aj celej odbornej verejnosti poďakovať za výborne odvedenú prácu. Dúfame, že aj naďalej bude pomáhať pri vzdelávaní budúcich generácií čeľustných ortopédov,“ dodáva Marián Sabo.

Dr. med. Dent. Marián Sabo, prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti
Foto: ©LenkaImrichova

Slovenská ortodontická spoločnosť už dlhodobo poukazuje na problém pseudoodborníkov, ktorí kazia dobré meno odboru čeľustná ortopédia a predovšetkým ohrozujú zdravie pacientov. „Keď sa dnes hovorí o zdravotníctve, hovorí sa väčšinou o výstavbe nemocníc a ďalších veľkých, nepochybne významných témach. Pri starostlivosti o zdravie však neexistujú veľké a malé témy. Preto nesmieme dopustiť, aby sa v kvôli nekalým podnikateľským praktikám dostali práva pacientov na odbornú zdravotnú starostlivosť na druhú koľaj. To je zároveň hlavný dôvod, pre ktorý potrebujeme hlavnú odborníčku, ktorá je nielen odborne zdatná, ale zároveň slušný človek a zodpovedná lekárka,“ uzatvára Marián Sabo.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadáva.