Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

OZ Malíček: Počet predčasne narodených detí stúpa

Ilustračné foto. Foto: TASR, Roman Hanc

Predčasný príchod na svet znamená pre dieťa aj rodinu mnoho komplikácii, často až boj o život.

Bratislava 10. januára (TASR) - Trend predčasne narodených detí za posledné roky stúpa. Za posledných 15 rokov vzrástol počet pôrodov ďaleko pred termínom o viac ako 30 percent. Predčasný príchod na svet znamená pre dieťa aj rodinu mnoho komplikácii, často až boj o život. Upozornila na to Ľubica Kaiserová, predsedníčka Občianskeho združenia (OZ) Malíček.

Každé 11. dieťa na Slovensku príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. To predstavuje ročne päťtisíc detí. "Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu. Radosť z narodenia bábätka sa razom zmení na boj o jeho život, ktorý nemusí vždy skončiť úspešne. Predčasne narodené deti mnohokrát vážia menej ako kilogram a ich prognózy do budúcnosti bývajú nejasné," opísala pre TASR Kaiserová.

OZ Malíček je rodičovskou organizáciou, združením rodičov predčasne narodených detí. Vzniklo v apríli 2011. Cieľom OZ je, aby deti odchádzali z nemocnice domov čo najzdravšie. "Hlavným posolstvom činnosti OZ Malíček je, aby predčasne narodené deti mohli byť spolu s rodičmi od prvej chvíle a aby prítomnosť blízkych bola vnímaná ako súčasť najlepšej starostlivosti, a to aj v období pandémie nového koronavírusu," spresnila predsedníčka.

Činnosť združenia sa sústreďuje na zlepšovanie podmienok počas pobytu dieťaťa v nemocnici. Ide napríklad o materiálnu pomoc, ako je nákup profesionálnych odsávačiek materského mlieka, špeciálnych hniezd – neobedov, vyhrievaných postieľok, inkubátorov, kresiel na klokankovanie, tabletov, fotoaparátov, ktoré zmierňujú prekonávanie chvíle prvotného odlúčenia rodiča s ich dieťaťom, prístrojov či plienok.

OZ Malíček je tvorcom projektu Prvá fotka bábätka, ktorá zbližuje rodičov s ich dieťaťom a je im prvým kontaktom na diaľku. Mama dostáva na gratulačnej kartičke obrázok svojho bábätka, aby ho mohla vidieť skôr, ako to jej stav či stav bábätka dovolí. "Fotografia novonarodeného bábätka má pozitívny vplyv na psychiku mamy či na podporu laktácie," vysvetlila Kaiserová.

Ak osobný kontakt nie je možný, vďaka IP kamerám nad inkubátormi môžu rodičia a blízka rodina byť v kontakte s bábätkom.

Každoročne sa tiež pod taktovkou OZ Malíček organizujú rôzne podujatia pomáhajúce a spájajúce rodiny s predčasne narodenými deťmi. Na webovom sídle združenia malicek.sk a na sociálnych sieťach sú pravidelne uverejňované novinky, edukatívne články a rozhovory s odborníkmi z rôznych oblastí zdravotnej starostlivosti, aby sa rodičom dalo poradiť, aj keď sa so svojim dieťaťom nachádzajú už v domácom prostredí.