Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientovi v americkej nemocnici robia testy na ebolu, má jej príznaky

Iluastračné foto Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch sa na ebolu liečilo počas vlaňajšej epidémie v západnej Afrike najmenej desať ľudí.

Denver 2. apríla (TASR) - Testy na ebolu robia dnes pacientovi v izolovanej časti nemocnice v americkom štáte Colorado, keďže sa uňho prejavili symptómy tejto nebezpečnej nákazlivej choroby. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov zdravotníctva.

Pacient, ktorý nebol identifikovaný a pokladajú ho za málo rizikového, nedávno cestoval do krajiny postihnutej ebolou. V stredu večer, keď ochorel, ho previezli do zdravotníckeho centra Medical Center of the Rockies približne 80 kilometrov severne od coloradskej metropoly Denver.

Ministerstvo zdravotníctva a životného prostredia v Colorade oznámilo, že výsledky testov očakáva v priebehu dnešného predpoludnia (miestneho času). Ministerstvo dodalo, že pacienta testujú aj v súvislosti s inými chorobami.

V Spojených štátoch sa na ebolu liečilo počas vlaňajšej epidémie v západnej Afrike najmenej desať ľudí - štyrom diagnostikovali chorobu na americkej pôde. Epidémia v západnej Afrike usmrtila minulý rok vyše 10.000 ľudí, prevažne v Libérii, Sierre Leone a Guinei.

Známi sú iba dvaja ľudia, ktorí sa vírusom eboly nakazili v Spojených štátoch. V oboch prípadoch išlo o zdravotné sestry, ktoré liečili pacienta s ebolou z Libérie, ktorý ochorel počas návštevy rodiny v texaskom Dallase. Tento muž, Thomas Duncan, zomrel vlani v októbri.