Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienta s multiorgánovým zlyhaním zachraňovali CVVH prístrojom

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Do zdravotníckeho zariadenia ho priviezli s otravou krvi a multiorgánovým zlyhaním.

Dunajská Streda 9. marca (TASR) - Nový CVVH prístroj – kontinuálnu hemodialýzu, vhodnú pre pacientov v život ohrozujúcom stave, použila dunajskostredská nemocnica prvýkrát v prípade pacienta so septickým šokom v bezprostrednom ohrození života. Do zdravotníckeho zariadenia ho priviezli s otravou krvi a multiorgánovým zlyhaním. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete ProCare a Svet zdravia Bianka Krejčíová.

Aby pacientovi zabral akýkoľvek druh liečby, bolo nutné najskôr zbaviť organizmus rozsiahleho zápalu a bakteriálnych buniek. "Potrebovali sme ho naštartovať, zlyhávalo mu srdce, pečeň, pľúca aj obličky. A tak sme úplne prvýkrát zvolili CVVH prístroj," uviedol primár oddelenia anestéziológie a multiodborovej intenzívnej medicíny Balázs Laczkó. CVVH je podľa neho svojou podstatou obdobná dialýza, dokáže vďaka rôznym filtrom čistiť krv pacientom so septickým šokom a nestabilným krvným obehom, čo by pomocou klasickej dialýzy nebolo možné.

"Pri otrave krvi baktériami vieme s CVVH vstúpiť do nadmernej zápalovej odpovede, ktorá za iných okolností sama ničí organizmus. V priebehu prvých 12 hodín až jedného dňa dokážeme telo zbaviť škodlivých zápalových buniek a zabrániť tak zlyhaniu životu dôležitých orgánov. Presne tak sa podarilo zachrániť aj nášho pacienta Petra. Vďaka kontinuálnej dialýze mohla zaúčinkovať aj chirurgická či antibiotická liečba, lebo aj tieto terapie potrebujú svoj čas a u kritických pacientov niekedy nemáme toľko času," uviedol primár.

Prístroj spustili skôr, ako bolo plánované jeho uvedenie a to práve pre uvedený prípad. V súčasnosti ho používa iba niekoľko ďalších nemocníc na Slovensku. "Muž bol nepretržite napojený tri dni, pričom mu súbežne každý deň operovali ruku, kde bol zápal a podávali antibiotickú terapiu, aby takto preklenuli obdobie, kým nasadená liečba začala účinkovať," doplnil primár. Viac ako mesiac sa oňho staral tím anestéziológov - intenzivistov, internistov, chirurgov aj rehabilitačných lekárov. "Jeden čas sme si už mysleli, že na to, aby sa nám Petra podarilo zachrániť, budeme musieť obetovať jeho ruku. Nakoniec ale naše postupy zabrali a pacient môže znova viesť plnohodnotný život," doplnil primár.