Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti najdlhšie čakajú na operáciu kolena a bedrového kĺbu

Na snímke operácia bedrového kĺbu. Foto: TASR/Univezitná nemocnica Bratislava

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti odporúča poistencovi plánovanú zdravotnú starostlivosť v prípade, ak by mal na zákrok čakať dlhšie ako tri mesiace.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Počty poistencov na čakacích zoznamoch, ktoré sa mali od roku 2010 zvyšovať, podľa Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku – Health Policy Institute (HPI) postupne klesajú. Aj keď sa medziročne počet čakajúcich poistencov výrazne nezmenil, ľudia čakajú kratšie. Ako ukázal prieskum inštitútu, na Slovensku najviac ľudí čaká na operatívne riešenie kolenného (3036) a bedrového (2721) kĺbu a operáciu katarakty – šedého zákalu (2580). Údaje sú aktuálne k aprílu tohto roka.

"Aj keď porovnanie s minulosťou sťažujú chybne vykazované dáta VšZP v roku 2012, vo všeobecnosti je možné povedať, že počty pacientov na čakacích listinách od roku 2010 najprv stúpali, ale v poslednom roku je možné vo všetkých troch poisťovniach pozorovať postupný pokles, aj keď na rozdiel od Unionu počty poistencov v Dôvere ani vo VšZP neklesli na úroveň hodnoty z roku 2010," konštatujú autori prieskumu Roman Mužik a Angelika Szalayová z HPI.

Bez ohľadu na poskytovateľa a poisťovňu sa na totálnu endoprotézu (TEP) kolenného alebo bedrového kĺbu na Slovensku čaká v priemere okolo 9 mesiacov a na operáciu katarakty necelé 3 mesiace. "Dĺžka čakacej lehoty na TEP bedrového kĺbu medzi rokom 2012 a 2013 klesla o 5,3 mesiaca, pričom dĺžka čakacej lehoty na operáciu katarakty sa medzi rokom 2012 a 2013 nezmenila," píše sa v analýze.

V apríli bolo na čakacích listinách podľa zistení HPI 10.611 poistencov, z toho vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) 7778, v zdravotnej poisťovni Dôvera 2709 a v Union zdravotnej poisťovni 124. Najviac poistencov na čakacích listinách po zohľadnení veľkosti poistného kmeňa má VšZP, v ktorej na výkony čaká 8,3-násobne viac poistencov ako v Unione ZP. Na druhom mieste je zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá má na zoznamoch 6,7-krát viac poistencov než Union ZP.

HPI odporúča na zlepšenie situácie štyri opatrenia, a to vyššiu podporu prevencie, ako aj legislatívnu úpravu toho, na akú zdravotnú starostlivosť má poistenec nárok. Odporúča tiež vyššiu transparentnosť vo vedení a zverejňovaní čakacích listín a vyššiu efektívnosť a koordináciu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri nedostatku kapacít a vytvorenie možnosti skoršieho vykonania výkonu pri čiastočnej úhrade starostlivosti pacientom, ak je problémom nedostatok finančných zdrojov.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti odporúča poistencovi plánovanú zdravotnú starostlivosť v prípade, ak by mal na zákrok čakať dlhšie ako tri mesiace. Ku koncu minulého roka bolo na čakacích listinách vyše 10.000 ľudí. Najviac pacientov vlani na ne zaradili pre operáciu bedrového a kolenného kĺbu.