Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti si od pondelka zaplatia za odbery či lieky

Foto: TASR

Nové zmluvy VšZP, ktoré majú platiť od júla, sa lekárom nepáčia kvôli tomu, že hovoria iba o navýšení, ktoré vyplynulo z rozpustenia rezervy 50 miliónov eur v štátnom rozpočte.

Bratislava 29. júna (TASR) – Pacienti si od pondelka (2.7.) v ambulanciách zaplatia za odbery krvi, ultrazvukové či röntgenové vyšetrenie.

Hoci im v ambulancii vydajú recept, za lieky si budú musieť v lekárni zaplatiť. Bezplatne budú vyšetrení len akútni pacienti.

Pokiaľ sa však lekári s najväčšou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) nedohodnú na podobe zmlúv, sú ochotní odkladných pacientov ošetriť bez zaplatenia len do piatka (6.7.). Za bežné vyšetrenie by tak po tomto termíne mohli ľudia v ambulanciách zaplatiť 3,60 eura. Lekári však dúfajú, že sa dovtedy s poisťovňou dohodnú. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásili zástupcovia Slovenskej lekárskej komory (SLK), Zdravity a Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast (AVLDD).

"Ľudia sa nemusia báť, že by bol ohrozený ich život alebo zdravie. Všetci lekári nastúpia do ambulancií, na druhej strane nás neteší, že budeme musieť vystavovať účty za sprevádzajúce poskytnuté vyšetrenia," podčiarkol predseda SLK Marian Kollár. Pacienti by si následne mali vyšetrenie nechať preplatiť v poisťovni, pretože podľa Kollára majú nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

Nedohoda so VŠZP

Foto: TASR/František Iván
Lekári sa k takému postupu rozhodli pristúpiť, keďže sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) nedohodli na navýšení prostriedkov. VšZP vo štvrtok (28.6.) oznámila, že lekári začali podpisovať zmluvy ponúkané poisťovňou. Generálny riaditeľ Zdravity Ladislav Pásztor uviedol, že minimálne 1000 lekárov, ktorí sa v posledných dňoch stretli v rámci rokovaní krajských organizácií SLK, zmluvu nie sú ochotní podpísať. K problému podľa neho inač pristupujú špecialisti a gynkológovia, ktorí nemusia mať zmluvu s poisťovňou. "Ani títo kolegovia zatiaľ zmluvy nepodpisujú," uviedol Pásztor. Informoval tiež, že napríklad v Nitrianskom kraji zmluvu doposiaľ nepodpísal skoro žiadny všeobecný lekár ani pediater.

Zástupcovia lekárskych združení považujú za nekorektné, že pobočky VšZP obvolávajú ambulancie a žiadajú lekárov, aby zmluvy podpísali a obchádzajú tak stavovské organizácie, s ktorými majú uzavreté mandátne zmluvy. Podľa Kvetoslavy Prcúchovej z AVLDD dokonca poisťovne žiadajú o podpis zmluvy sestry, keď sú lekári na dovolenke.


Lekári považujú situáciu za veľmi vážnu

Tvrdia, že VšZP nerokuje so SLK, AVLDD ani Zdravitou. Lekárska komora dnes oslovila generálneho riaditeľa poisťovne Marcela Foraia, aby zistila, aký bude jej ďalší postup. Ten je však na dovolenke. "Čakáme na niekoho, kto ho bude zastupovať a kto je poverený riešením tejto situácie. Chceme tiež zistiť, akým spôsobom má VšZP zabezpečený manažment pre pacienta," podčiarkol predseda komory. Dobrou správou podľa neho je, že SLK sa v utorok (3.7.) stretne so šéfkou rezortu zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou.

Nové zmluvy VšZP, ktoré majú platiť od júla, sa lekárom nepáčia kvôli tomu, že hovoria iba o navýšení, ktoré vyplynulo z rozpustenia rezervy 50 miliónov eur v štátnom rozpočte. "Považujeme cenovú ponuku v oblasti novej zmluvy za nedostatočnú," povedal v utorok (26.6.) šéf Zdravity Ladislav Pásztor. Ambulantní lekári sa preto spojili a chcú rokovať spoločne.