Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientov v Lehniciach rehabilitujú pomocou špeciálneho robota

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pomáha okrem iného nacvičovať prenos váhy z jednej nohy na druhú, čo urýchľuje učenie chôdze.

Bratislava 8. marca (TASR) - Pacientov po mozgovej príhode rehabilitujú v neurorehabilitačnom zariadení Levita v Lehniciach pomocou špeciálneho robota. Pomáha okrem iného nacvičovať prenos váhy z jednej nohy na druhú, čo urýchľuje učenie chôdze. Upozornil na to Zoltán Kurucz zo zariadenia.

"Umožňuje bočný aj rotačný pohyb panvy, čo iné generácie tohto robota nedokážu. Pomáha nacvičovať prenos váhy z jednej nohy na druhú, čo značne rozširuje terapeutické možnosti a urýchľuje učenie chôdze. Je doplnený o virtuálnu realitu, ktorá sa postará o motiváciu pacienta," skonštatoval.

Externá lekárka fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie kliniky Jarmila Petrovičová ozrejmila, že pacienti s poruchami postoja, úchopu a chôdze dosahujú najlepšie výsledky kombináciou konvenčnej a robotickej rehabilitácie. "Je dokázané, že pacienti po mŕtvici, ktorí dostávajú elektromechanický tréning chôdze v kombinácii s fyzioterapiou, majú vyššie šance opäť samostatne chodiť než pacienti, ktorí trénujú chôdzu bez pomoci robotov," dodala.

Cievna mozgová príhoda je jednou z najčastejších príčin invalidity u dospelých. Na celom svete je tiež jednou z hlavných príčin úmrtia. Každých 72 hodín niekoho na Slovensku zasiahne cievna mozgová príhoda.