Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Aktivisti chcú bojovať za bezplatné parkovanie pred nemocnicami

Ilustračné foto Foto: TASR

O bezplatné parkoviská pred nemocnicami sa v novele usilujú poslanci z viacerých opozičných strán.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Aktivisti, ktorí spočiatku bojovali za bezplatné parkovanie pred budovami bratislavskej univerzitnej nemocnice, by chceli dosiahnuť bezplatné parkovanie aj na iných verejných parkoviskách pred nemocnicami. O takúto zmenu sa pokúšajú aj opoziční poslanci. Aktivisti chcú zároveň hovoriť nielen s nimi, ale i ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou, aby takúto zmenu predložila. Rokovať by tiež chceli s premiérom Robertom Ficom, v prípade potreby aj s prezidentom, avizoval na dnes aktivista Miroslav Kollár.

Parkovisko pred petržalskou Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda, ktorá je súčasťou UNB, vlani spoplatnili. V súčasnosti sú po predbežnom opatrení súdu rampy zdvihnuté. "Sudca podľa môjho názoru dal veľmi pozitívny signál verejnosti aj aktivistom, že verejný záujem hlavne pred zdravotníckymi a sociálnymi zariadeniami musí byť na prvom mieste a prvýkrát súd predbežným opatrením ukázal, že sa oplatí bojovať za verejné záujmy, pretože rozhodol, že do rozhodnutia súdu nie je možné vyberať poplatky," povedal riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Parkovisko - občianske územie

Aktivisti dnes parkovisko v reakcii na predbežné opatrenie označili za občianske územie, a to aj modrými znakmi v podobe zdvihnutých prstov do tvaru V. Aktivista Radoslav Herda poznamenal, že sa na parkovisku pred spoplatnením nekonala žiadna modernizácia. Podľa jeho slov len niekto využil priestor na obohatenie. K spoplatneniu prišlo 1. decembra 2013 na základe zmluvy medzi UNB a spoločnosťou ZIPP-S. Opatrenie súdu sa dotklo iba parkoviska v podobe spevnených plôch, parkovací dom ostal spoplatnený, rovnako parkovacie miesta pred nemocnicou v Ružinove.

Nemocnica sa v súvislosti so situáciou bránila, že zmluvu, ktorú uzavrelo predchádzajúce vedenie, vypovedať nevie. "UNB je stále v riziku platenia vysokej škody v prípade zneplatnenia zmluvy bez relevantného právneho dôvodu. Právnici nemocnie naďalej vyhodnocujú celú situáciu s ohľadom na nové posuny. Súčasné vedenie UNB sa nikdy nestotožnilo so zmluvou podpísanou bývalým riaditeľom Miroslavom Buchom v decembri 2011," zhrnula hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Poslanci budú rokovať o možnej zmene


O bezplatné parkoviská pred nemocnicami sa v novele usilujú poslanci z viacerých opozičných strán. Tí potom, čo návrh takej legislatívnej zmeny stiahli z parlamentu, ho predložili opäť. Najbližšie by sa ním plénum malo zaoberať na májovej schôdzi. Ako priblížil poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS), v novele sa navrhuje, aby sa za parkovanie vyberali poplatky ako za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a ich výška by bola nula.

"Ak by takýto návrh prešiel, SR by bola unikát na celom svete, kde parkovanie, autá a parkoviská by boli súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti. Legislatíva všade vo svete je jasná a nie je možné medzi poskytovanie zdravotnej starostlivosti zahrnúť autá a parkovanie," povedala šéfka tlačového odboru rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.