Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Parlamentný výbor opätovne odobril novelu o poplatkoch v ambulanciách

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Legislatívnu normu vetoval prezident, poslanci však jeho pripomienky na výbore nezohľadnili a odporučili právnu normu prijať v pôvodne schválenej norme.

Bratislava 10. marca (TASR) - Parlamentný výbor pre zdravotníctvo dnes odporučil znovu schváliť novelu zákona, ktorá upravuje poplatky v ambulanciách lekárov. Legislatívnu normu vetoval prezident, poslanci však jeho pripomienky na výbore nezohľadnili a odporučili právnu normu prijať v pôvodne schválenej norme. Šéf výboru Richard Raši (Smer-SD) avizoval, že vyzve poslancov na prelomenie veta hlavy štátu.

Podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) sa na príprave novely pracovalo dva roky a pacienti vďaka nej budú vedieť, za čo majú platiť. "Chcem zdôrazniť, že tento zákon sme robili na podklade pacientov a na základe ich žiadosti, chceli mať v poplatkoch jasno, za čo majú platiť a za čo nie. Nesúhlasím s tým, že pacient má byť rukojemník medzi poisťovňou a poskytovateľom," povedal po rokovaní výboru. Tvrdí, že lekári majú dosť peňazí na poskytovanie starostlivosti v potrebnom rozsahu.

Poslanec a člen výboru Viliam Novotný (nezaradený) si myslí, že Smer si nechce pripustiť chybu. "Som prekvapený, že ani teraz, lebo prezident urobil odborne správne rozhodnutie, keď zákon vrátil. Zákon mal urobiť poriadok s poplatkami a vyvolal ešte väčší chaos. Poplatky nezrušil, len sa premenujú. Tento zákon mal byť jednoznačný a dnes ani súkromní lekári, ani ministerstvo celkom presne nevie, či budú môcť spoplatniť nezazmluvnené výkony," zhrnul. Poukázal tiež na nespokojnosť so zrušením prednostných vyšetrení.

Prezident SR Andrej Kiska vrátil do parlamentu novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti a navrhol, aby ho poslanci pri opätovnom prerokovaní neprijali ako celok. Právna norma, ktorú dnes majú na programe poslanci, zaviedla pravidlá pre poplatky v ambulanciách a zrušila napríklad možnosť prednostného vyšetrenia u lekára. "Vrátenie schváleného zákona utvára priestor na odbornú diskusiu a na opätovné prehodnotenie všetkých aspektov schválenej právnej úpravy tak, aby výsledné riešenie bolo na prospech všetkých zainteresovaných strán," uviedol Kiska.