Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pediatri zaočkovali v SR 1147 detí, ktoré ušli pred vojnou z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) ešte v marci avizoval, že deti prichádzajúce z Ukrajiny, ktoré chcú zostať na Slovensku, by mali absolvovať povinné očkovania.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Na Slovensku pediatri zaočkovali od marca do septembra 1147 detí, ktoré ušli pred vojnou z Ukrajiny. Išlo najmä o povinné očkovania v SR, ktoré museli absolvovať, ak chceli zostať na Slovensku. Pre TASR to potvrdila manažérka oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Peterová.

V rámci vakcín, ktoré sú na Slovensku povinné, pediatri zaočkovali 667 ukrajinských detí kombinovanou vakcínou proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, hepatitíde B, detskej obrne a hemofilovým invazívnym infekciám, proti pneumokokovým infekciám zaočkovali 383 detí a proti osýpkam 388. Z nepovinných očkovaní bolo 30 ukrajinských detí zaočkovaných proti rotavírusom, dve deti zaočkovali proti besnote a dve proti hepatitíde A, zaočkovali aj 135 detí proti ochoreniu COVID-19.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) ešte v marci avizoval, že deti prichádzajúce z Ukrajiny, ktoré chcú zostať na Slovensku, by mali absolvovať povinné očkovania. Pokiaľ na pediatrickej kontrole očkovací preukaz dieťaťa chýbal alebo nebol kompletný, mali byť deti zaočkované, respektíve doočkované všetkými potrebnými vakcínami, ktoré sú na Slovensku povinné.

Pravidelné povinné očkovanie detí lekári na Slovensku vykonávajú proti desiatim infekciám, a to proti osýpkam, príušniciam a rubeole, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám a pneumokokovým invazívnym infekciám.