Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľ brezy, duba či buka dominoval, súvisia s tým žlté povlaky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Peľ ihličnanov vo forme žltých povlakov sa bude vyskytovať vo väčších množstvách na autách, parapetoch alebo okrajoch mlák na väčšine územia.

Banská Bystrica 15. mája (TASR) - Peľ brezy, hrabu, duba, buka a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v uplynulých dňoch na celom území Slovenska. Peľ brezy najmä pričinením vetra a ním transportovaného peľu dosahoval veľmi vysoké koncentrácie vo všetkých regiónoch. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Podľa nej vysoké koncentrácie peľu ihličnanov, buka, duba a miestami hrabu, čiže druhov, ktoré majú veľké peľové zrná, prispeli k tvorbe žltých povlakov na autách, parapetoch okien či okrajoch mlák.

"Denné koncentrácie peľu brestu, vŕby a topoľa sa pohybovali už len v nízkych hladinách. Vysoké denné koncentrácie peľu hrabu, buka a duba v ovzduší zaznamenali najmä monitorovacie stanice na strednom, severnom a východnom Slovensku. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých pribúda zatiaľ len pozvoľna a nedosahuje ešte alergiologicky významné denné koncentrácie," konštatovala Lafférsová.

Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytila monitorovacia stanica v Žiline, Banskej Bystrici a v Košiciach. Alergiologicky významné denné koncentrácie dosiahne peľ brezy v ovzduší najmä v chladnejších oblastiach Slovenska. Peľ duba a buka môže mať vyššie hladiny na severnom, strednom a východnom Slovensku.

Dostatok vlahy a oteplenie prinesie výraznejší nástup peľovej sezóny tráv z čeľade lipnicovitých i v chladnejších regiónoch. Ako tvrdí Lafférsová, to bude počas pár týždňov najvýznamnejším a najsilnejším alergénom.