Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľ paliny a ambrózie je v ovzduší len v nízkych koncentráciách

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia), foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Práve palina a ambrózia sú v auguste najvýznamnejšími alergénmi leta a skorej jesene.

Banská Bystrica 27. júla (TASR) – V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy a dopĺňal ho významný alergén – peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý má vplyvom sucha a horúčav miernejší priebeh a je na ústupe. Konštatovala to v stredu Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Podľa nej najvyššie koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytila monitorovacia stanica v Žiline, Košiciach a v Banskej Bystrici. Peľ paliny a ambrózie sa naďalej vyskytuje v ovzduší len ojedinele a v nízkych koncentráciách. Práve palina a ambrózia sú v auguste najvýznamnejšími alergénmi leta a skorej jesene.

V tomto týždni sa peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré boli najsilnejším alergénom posledných týždňov, pomaly končí. Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší až do jesene, ale už len ojedinele dosiahne alergiologicky významné koncentrácie najmä v chladnejších oblastiach Slovenska.

Podľa Lafférsovej dominantné zastúpenie v ovzduší si udrží peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Okrem jej peľu a tráv sa vyskytne i peľ skorocelu, štiavu a mrlíka. Peľ paliny a ambrózie pribúda len pomaly, keďže rast a kvitnutie týchto druhov negatívne ovplyvňujú horúčavy a veľké sucho.