Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľová sezóna brezy je na ústupe, alergikov však potrápi peľ tráv

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Peľ ihličnanov vo vysokých koncentráciách zachytili okrem Žiliny a Banskej Bystrice aj v Bratislave. Peľ tráv sa zatiaľ vyskytoval len v nízkych hodnotách.

Banská Bystrica 9. mája (TASR) – V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ ihličnanov z čeľade borovicovité, peľ brezy, duba a buka. V teplejších oblastiach pribúdal aj peľ pŕhľavových rastlín, a tiež silne alergizujúcich tráv z čeľade lipnicovitých. Ten už okrem Bratislavy a Banskej Bystrice zachytila i monitorovacia stanica v Nitre. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Peľ brezy a buka dosahoval najvyššie denné koncentrácie v Žiline, v Banskej Bystrici a Košiciach. Peľ ihličnanov vo vysokých koncentráciách zachytili okrem Žiliny a Banskej Bystrice aj v Bratislave. Peľ tráv sa zatiaľ vyskytoval len v nízkych hodnotách.

"Breza prešla vrcholom sezóny a alergologicky významné koncentrácie jej peľu môžeme ešte očakávať na strednom, severnom a východnom Slovensku. Tento momentálne najsilnejší a najvýznamnejší alergén už ustupuje. Pomaly sa však k nemu začína pridávať peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý postupne zaujme jeho miesto na ďalšie týždne. Zatiaľ najvyšší podiel peľu v ovzduší budú mať ihličnany, ktorého veľké peľové zrná sa spolu s peľom buka a duba zviditeľňujú tvorbou žltých povlakov na parapetoch, karosériách automobilov či okrajoch mlák," priblížila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ, pod ktoré spadá koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku.

Ako dodala, v ovzduší sa bude vyskytovať ešte peľ jaseňa, javora, orecha, platanu, pagaštana, bazy a pŕhľavových rastlín.