Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých sa blíži ku koncu

Ilustračné foto Foto: TASR/ján Siman

Vo vysokých hladinách sa udržia denné koncentrácie peľu pŕhľavy, pozvoľne sa očakáva aj objavovanie prvých peľových zŕn najsilnejších letných alergénov, ktorými sú paliny a ambrózie.

Banská Bystrica 17. júla (TASR) – Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sú aktuálne najsilnejším alergénom v ovzduší, pomaly poľavuje. Na celom území Slovenska dominuje peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici.

„V uplynulom týždni opäť dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých. Peľ tráv sa vyskytoval v ovzduší na väčšine územia v alergologicky významných koncentráciách, ale najvyššie hladiny dosahoval na strednom a severnom Slovensku,“ zhrnula Lafférsová. Ako dodala, peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých i peľ drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, pajaseňa a lipy, dosahoval už len nízke denné hladiny.

Na približne rovnakej úrovni sa za posledné týždne držia úrovne peľu bylín, ako skorocel či štiav, veľmi vysoké denné hladiny evidujú odborníci u spór húb (plesní), zastúpených najmä rodom Cladospórium. „Monitorovacia stanica v Trnave opäť zachytila aj pár peľových zŕn ambrózie, ktorej denné koncentrácie sa začnú výraznejšie zvyšovať až na prelome júla a augusta,“ uviedla Lafférsová.

Podľa RÚVZ peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pomaly poľavuje. Vo vysokých hladinách sa udržia denné koncentrácie peľu pŕhľavy, pozvoľne sa očakáva aj objavovanie prvých peľových zŕn najsilnejších letných alergénov, ktorými sú paliny a ambrózie.