Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých ustupuje

Archívne foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

V nasledujúcom týždni predpokladáme už len v ojedinelých prípadoch alergiologicky významné denné koncentrácie peľu tohto momentálne najsilnejšieho alergénu v ovzduší.

Banská Bystrica 21. júla (TASR) – Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých ustupuje. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. „V nasledujúcom týždni predpokladáme už len v ojedinelých prípadoch alergiologicky významné denné koncentrácie peľu tohto momentálne najsilnejšieho alergénu v ovzduší,“ dodala.

V ovzduší na celom území Slovenska aj v uplynulom týždni dominoval peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých,“ zhrnula s tým, že najvyššiu koncentráciu peľu tráv zachytili monitorovacie stanice v Žiline, v Banskej Bystrici a v Nitre. „Denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých aj vplyvom dažďov poklesli na celom území. Najvyššiu hladinu peľu pŕhľavovitých zachytili monitorovacie stanice v Bratislave, v Banskej a v Nitre,“ zdôraznila a doplnila, že vplyvom výdatnej zrážkovej činnosti poklesli aj denné hladiny peľu ostatných bylín. „Najmä skorocelu a štiavu. Monitorovacia stanica v Trnave opäť zachytila aj pár peľových zŕn ambrózie, ktorej denné koncentrácie sa začnú zvyšovať až na prelome júla a augusta,“ poznamenala.

Podľa nej denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy sa udržia vo vyšších hladinách aj v najbližších týždňoch. „Výskyt peľových zŕn najsilnejších alergénov leta, paliny a ambrózie, je stále ojedinelý. Pokles denných koncentrácií peľu bude naďalej lokálne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou,“ ukončila.