Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých aj naďalej ustupuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyššiu koncentráciu peľu tráv zachytili monitorovacie stanice v Žiline, v Bratislave a v Nitre.

Banská Bystrica 28. júla (TASR) – Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých aj naďalej ustupuje. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. „Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší až do jesene, prevažne však len v nízkych denných koncentráciách,“ dodala.

„Denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy sa udržia vo vyšších hladinách aj v najbližších týždňoch,“ zhrnula s tým, že výskyt peľových zŕn najsilnejších alergénov leta, paliny a ambrózie, pribúda. „V priebehu dvoch týždňov by mali dosahovať alergiologicky významné hladiny. Pokles denných koncentrácií peľu bude naďalej lokálne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou,“ zdôraznila.

Podľa nej v uplynulom týždni dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. „Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval v ovzduší väčšinou v nízkych až stredných denných koncentráciách. Všetky monitorovacie stanice už zachytili veľmi nízke denné koncentrácie peľu paliny a ambrózie,“ doplnila s tým, že najvyššiu koncentráciu peľu tráv zachytili monitorovacie stanice v Žiline, v Bratislave a v Nitre. „Denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých dosahovali opäť veľmi vysoké hladiny na väčšine územia Slovenska. Najvyššiu hladinu zachytili monitorovacie stanice v Žiline, v Banskej Bystrici a v Nitre,“ ukončila Lafférsová.