Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých prešla druhým vrcholom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska aj peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy.

Banská Bystrica 14. júla (TASR) – Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých prešla svojím druhým vrcholom. Peľ tráv už na väčšine územia nabral klesajúcu tendenciu a len v chladnejších oblastiach Slovenska dosiahne alergiologicky významné koncentrácie. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Pripomenula, že dominantné zastúpenie v ovzduší bude mať peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. V ovzduší bude naďalej prevažovať peľ bylín, najmä tráv, skorocelu, štiavu, mrlíka a pŕhľavovitých. "Peľ paliny a ambrózie bude postupne pribúdať aj v chladnejších oblastiach Slovenska," zhrnula. Množstvo peľu v ovzduší podľa nej môže byť lokálne ovplyvňované najmä zrážkovou činnosťou.

V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska aj peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Hovorkyňa spomenula, že pre sucho peľ tráv v ovzduší dosahoval celkovo nižšie koncentrácie ako po iné roky. Najvyššie koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili monitorovacie stanice v Žiline, Banskej Bystrici a v Bratislave. Najvyššie denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých zachytili monitorovacie stanice v Žiline, v Bratislave a v Banskej Bystrici.

Lafférsová priblížila, že monitorovacie stanice v Bratislave, Košiciach, Nitre a Trnave zachytili prvý peľ ambrózie a paliny. So zachytením peľu paliny k nim pribudla aj monitorovacia stanica v Banskej Bystrici. "Palina a ambrózia sa o pár týždňov stanú najvýznamnejšími alergénmi leta a skorej jesene," zdôraznila s tým, že peľ bylín bol zastúpený najmä peľom skorocelu. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytovali peľ gaštanu, bazy, lipy, štiavu, astrovitých a mrkvovitých.