Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Petíciu za vernostné systémy podpísalo vyše 60-tisíc ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Po tom, čo vláda odsúhlasila zákaz vernostných systémov v lekárňach, budú o novele zákona o liekoch rozhodovať poslanci na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady SR.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Pod petíciu za zachovanie vernostných systémov v lekárňach sa podpísalo za dva mesiace vyše 60.000 ľudí. Petíciu chcú jej organizátori odovzdať v parlamente v najbližších dňoch. Po tom, čo vláda odsúhlasila zákaz vernostných systémov v lekárňach, budú o novele zákona o liekoch rozhodovať poslanci na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady SR.

"Počet podpisov, zozbieraných iba za dva mesiace, jasne hovorí, aký je názor pacienta. Odborné argumenty neboli v rámci diskusie o rušení vernostných systémov vypočuté, možno vypočujú poslanci názor verejnosti, pacientov," uviedol manažér siete lekární Dr.Max Sína Niku. Podľa neho úspech petície vyplýva z toho, že vernostné systémy sú jedným z mála opatrení, ktoré priamo znižujú finančnú záťaž pacienta. Doplnil, že zároveň v zmysle platného zákona vracajú peniaze aj späť do systému verejného zdravotného poistenia.

Dr.Max tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva pristúpilo k zrušeniu vernostných bez predloženia argumentov a čísiel, ktoré by potvrdzovali jeho výhrady o tom, že vernostné systémy motivujú k väčšej spotrebe liekov. Pri svojej argumentácii vraj úplne ignoruje fakt, že lieky môže predpísať len lekár a lekárnik ich spotrebu neovplyvní. "Spotreba liekov naopak v poslednom období klesá. Dokazujú to aj štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií, ktoré sme ministerstvu predložili. Nevidíme preto v argumentácii ministerstva žiadnu logiku," dodal Niku.

Vernostný systém je podľa ministerky nástroj na to, ako zvýšiť obrat a zisk

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
Foto: TASR/Martin Baumann
"Vernostný systém žiadnemu pacientovi reálne financie neprináša. Je to hospodársky nástroj na to, ako zvýšiť obrat a zisk," reagovala šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská na otázku TASR, či naďalej trvá na tom, že by mali byť vernostné systémy v prípade liekov na predpis zakázané.

Vernostným systémom má byť po pár mesiacoch koniec cez novelu zákona o liekoch. V prípade vernostných systémov šlo podľa ministerstva o opatrenie marketingového charakteru, ktoré oslabuje odborný a zdravotnícky charakter činnosti. Konkurenčný boj medzi lekárňami o pacienta sa má preto viesť na odbornej úrovni.

"Vernostné systémy sú nesystémovým opatrením, pretože v celom zákone sa marketingové aktivity zakazujú a platné znenie zákona umožňuje používať ich len poskytovateľom lekárenskej starostlivosti vo verejných lekárňach a v pobočkách verejných lekární a sú zacielené na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, na pacientov ako priamych užívateľov liekov," zdôvodnil rezort svoj návrh.