Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pevádzkovatelia pracovísk: Záujem o diagnostiku rastie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Rovnako však, ako po prvej vlne pandémie, v posledných týždňoch eviduje spoločnosť postupný nárast dopytu zo strany pacientov po CT a MR diagnostických vyšetreniach.

Bratislava 13. mája (TASR) - Záujem pacientov o diagnostické vyšetrenia po uvoľňovaní opatrení rastie. Pre TASR to potvrdili prevádzkovatelia diagnostických pracovísk AB Diagnostik aj Pro Diagnostic Group.

"Za uplynulé mesiace počas pandémie sme na našich diagnostických pracoviskách zaznamenali značný pokles vyšetrení, hoci naše pracoviská počas celého obdobia fungovali v normálnom režime bez obmedzení," uviedla Adriana Kukučková z Pro Diagnostic Group. Rovnako aj ochota pacientov prísť na vyšetrenie počas pandémie bola podľa jej slov značne nižšia a mnohí svoje vyšetrenia odložili na neskôr. "Môžeme však potvrdiť, že vplyvom uvoľňovania opatrení sa situácia, našťastie, postupne zlepšuje. Za posledné týždne pozorujeme pomalý nárast objednaných pacientov na viacerých pracoviskách," spresnila Kukučková.

V období kulminácie prvej aj druhej vlny pandémie reálny pokles požiadaviek na CT a MR vyšetrenia zaznamenala aj spoločnosť AB Diagnostik. "Napriek situácii spoločnosť nezrušila a ani neobmedzovala počty CT a MR vyšetrení na svojich pracoviskách. Od začiatku pandémie vytvorila organizačné a bezpečnostné opatrenia s využitím dostupných ochranných a dezinfekčných prostriedkov na vytvorenie priestoru pre vyšetrenie pacienta s elimináciou rizika nakazenia sa. Rovnako spoločnosť prijala opatrenia, ktoré chránili aj personál zdravotníckeho zariadenia," priblížil Peter Sobota, predseda predstavenstva spoločnosti.

Rovnako však, ako po prvej vlne pandémie, v posledných týždňoch eviduje spoločnosť postupný nárast dopytu zo strany pacientov po CT a MR diagnostických vyšetreniach. "V prípade záujmu zo strany jednotlivých zdravotných poisťovní je možné výpadok vyšetrení pre ich pacientov dohnať. Pokiaľ rastie dopyt od pacientov na objem vyšetrení tej ktorej zdravotnej poisťovne, vieme prispôsobiť a upraviť harmonogram denných činností, respektíve rozšíriť denný program, a to nielen počas štandardných pracovných dní, ale aj počas víkendov," uistil Sobota.

Počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu klesol počet diagnostických výkonov vo všetkých medicínskych odboroch. Upozornila na to Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP). Podľa údajov vyžiadaných AOPP od zdravotných poisťovní, ktoré porovnávali posledný kvartál rokov 2019 a 2020, klesol počet diagnostických vyšetrení o viac ako pol milióna. RTG vyšetrenie tak absolvovalo o 257.533 pacientov menej, kolonoskopiu o 3914 ľudí menej a mamografiu zas o 12.835 pacientov menej. Pokles zdravotné poisťovne zaznamenali aj pri CT vyšetreniach (o 9,5 percenta), angiografii (o 10,4 percenta) či pri magnetickej rezonancii (o 5,1 percenta).