Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Plesňové ochorenia či zhoršenie videnia môžu naznačovať cukrovku

Na archívnej snímke z 9. júna 2015 je inzulínové pero. Foto: TASR/AP

Diabetológ Juraj Gmitrov z krompašskej nemocnice preto pri príležitosti Svetového dňa diabetu (14.11.) pripomína význam preventívnych prehliadok.

Krompachy 14. novembra (TASR) – Časté močenie, pocit sucha v ústach, opakujúce sa plesňové alebo infekčné ochorenia v močovo-pohlavnej oblasti, ale tiež zhoršenie videnia do diaľky či strata citlivosti alebo pálivý pocit na prstoch dolných končatín môžu naznačovať rozvíjajúcu sa cukrovku. Diabetológ Juraj Gmitrov z krompašskej nemocnice preto pri príležitosti Svetového dňa diabetu (14.11.) pripomína význam preventívnych prehliadok. V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu tiež upozorňuje na možnú príčinnú súvislosť oboch ochorení, preto obéznym osobám odporúča očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

"Pri vyšších hodnotách cukru v krvi sa vylučuje veľké množstvo glukózy do moču, glukóza na seba viaže vodu a pacient je nútený často a veľa močiť, niekedy aj tri až štyri litre za deň," predstavil Gmitrov jeden z najčastejších príznakov rozvíjajúcej sa cukrovky. Pacient tiež podľa neho môže pociťovať slabosť a nevýkonnosť. "Najzávažnejším prejavom je život ohrozujúci stav, ktorý sa prejavuje až kómou, plytkým zrýchleným dýchaním v dôsledku silného okyslenia organizmu, vysokých hodnôt cukru v krvi a straty tekutín," doplnil.

Cukrovka, ktorou trpí približne desať percent populácie rozvinutých krajín a ktorú preto lekári považujú za epidémiu 21. storočia, sa delí na viacero typov. "Cukrovka 1. typu je ochorenie, pri ktorom zanikli B-bunky, ktoré tvoria inzulín v pankrease. Veľa ráz sa prejaví po prekonanej infekcii výraznými príznakmi, a to veľkým smädom a častým močením, závratmi a spavosťou, plytkým a zrýchleným dýchaním," priblížil diabetológ s tým, že tento typ sa vyskytuje najčastejšie u mladých ľudí.

Cukrovka 2. typu, ktorá sa vyskytuje najčastejšie, vzniká najmä v dospelosti a trpia ňou prevažne osoby s vyššou telesnou hmotnosťou a sedavým spôsobom života. Postihnutý ňou môže trpieť dlhé roky bez akýchkoľvek známok. "Zvláštnym typom diabetu je LADA diabetes, teda skrytý autoimunitný diabetes mellitus dospelých. Charakterizuje ho postupný zánik B-buniek a potreba inzulínovej liečby v neskoršom období života," doplnil Gmitrov.

Ako diabetológ upozornil, lekári počas pandémie nového koronavírusu zaznamenávajú zvýšený výskyt novovzniknutého diabetu, preto nevylučujú príčinnú súvislosť medzi obidvoma pandémiami. "Toto ešte viac zvyšuje zaťaženie zdravotníctva a diabetologických ambulancií. Preto je vhodné predísť vzniku cukrovky a zhoršeniu jej priebehu cestou prevencie COVID-19 očkovaním, a to najmä obéznych jednotlivcov," radí.