Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Po roku pri obrazovkách nás trápia unavené oči a boľavý chrbát

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Práca s počítačmi a obrazovkami pri dlhom používaní robí problémy všeobecne a s týmto sa lekári stretávajú často.

Bratislava 15.apríla (Teraz.sk) - Až 90 percent slovenskej online populácie potvrdilo, že uplynulý rok protipandemických opatrení a práca s počítačmi a mobilnými zariadeniami im priniesli viacero zdravotných problémov.

Reprezentatívny prieskum internetovej populácie Slovenska od pätnásť rokov realizovala v marci agentúra Nielsen Admosphere Omnibus pre značku ASUS. Únavu z práce s obrazovkami pociťuje najmä generácia medzi 15 až 24 rokmi, kde sa až 60 percent respondentov stotožnilo s výrokom „som otrávený z používania počítačov, tabletov a smartfónov a neustáleho pozerania sa do obrazoviek“. Väčšiu mieru únavy z obrazoviek zároveň v prieskume deklarovali ženy v porovnaní s mužmi.

Respondenti vo všetkých vekových skupinách uviedli viacero zdravotných problémov. Takmer polovicu slovenskej online populácie trápia unavené, páliace oči (45 %) a tretinu populácie bolesti chrbta (36 %). Vo výpočte zdravotných problémov nasledujú bolesti hlavy a závraty (19 %) a opuchnuté nohy (8 %).

Opäť viacej zdravotných ťažkostí uvádzajú ženy ako muži a až niekoľkonásobnú kombináciu zdravotných problémov potvrdili najmä respondenti vo vekovej skupine 15 – 24 rokov. Najlepší zdravotný subjektívny stav deklarovali respondenti vo veku 25 – 34 rokov.

„Pálenie a rezanie očí pri používaní počítačov, tabletov a mobilov v čase pandémie COVID-19 nie je pre nás oftalmológov nič nové,“ potvrdzuje výsledky Peter Žiak, hlavný odborník MZ SR na oftalmológiu.

Práca s počítačmi a obrazovkami pri dlhom používaní robí problémy všeobecne a s týmto sa lekári stretávajú často. Diskomfort a boľavé oči sa vyskytujú často u ľudí, ktorí s IKT pracujú veľmi dlho, čiže niekoľko hodín. „Typicky majú tieto problémy účtovníci, operátori či konštruktéri. V čase covidu sem pribudli študenti a učitelia, pretože prebieha online výučba. Sám mám v súčasnosti veľa mladších pacientov s týmito problémami,“ hovorí Žiak.

Slovenská online populácia pomenovala aj najčastejšie zdraviu škodlivé návyky a ohrozenia, tak ako ich vnímajú pri používaní počítačov, smartfónov a mobilov. Uvádzali súčasne viacero ohrození, ale takmer tri štvrtiny respondentov sa zhodli na nesprávnom sedení (73 %) a takmer polovica populácie uvádza ako škodlivé modré svetlo z obrazovky (46 %).

„Pokiaľ v podvečerných alebo vo večerných hodinách pracujeme s obrazovkou s prevahou modrého svetla, môže nás aktivovať a môžeme potom horšie zaspávať,“ dopĺňa odbprník.

Respondenti si uvedomujú aj ohrozenia, akými sú prejedanie sa alebo vynechávanie jedla (29 %) či slúchadlá na ušiach a hluk (19 %). Iba necelých desať percent online populácie považuje prácu s IKT vybavením za bezproblémovú.

K najčastejšiemu zlozvyku online populácie, čiže nesprávnemu sedeniu, uvádza radu fyzioterapeut Tomáš Malárik z rehabilitačného centra: „Do každodennej rutiny treba zaradiť pravidelný pohyb a správny oddych. Pri práci s počítačom môžete sedieť aj stáť, a ak pozeráte do mobilu, dajte si ho na úroveň očí. Ak človek niečo začne robiť inak, zmena sa dostaví takmer ihneď.“

Na vytvorenie návykov však každý potrebuje iný čas. „Aj po skončení protipandemických opatrení už časť práce a spoločenskej komunikácie zostane pri obrazovkách, a preto na vytvorenie návykov nikdy nie je neskoro,“ uzatvára Malárik.